Monika Obrtalová Rôzne

Naša ekonomika veľvyslancov zaujala

Na pozvanie ministra zahraničných vecí SR Mikuláša Dzurindu sa včera stretlo v priestoroch historickej Radnice 34 vedúcich diplomatických misií. Slávnostne ich privítal aj primátor Banskej Bystrice Peter Gogola. Po kultúrnom programe a prehliadke hla

„Prvá návšteva diplomatického zboru by mala byť venovaná srdcu našej vlasti. Práve preto, lebo tento región je veľmi pekný, ale má aj nevyužitý potenciál a verím, že pánov veľvyslancov a pani veľvyslankyne tento potenciál osloví,“ vyjadril sa na adresu zahraničnej návštevy Mikuláš Dzurinda. Súčasťou programu veľvyslancov bola aj prehliadka historického jadra nášho mesta s cudzojazyčným prekladom sprievodcu. „Pripravili sme však aj odborný program, kde budeme prezentovať spoločnosti, ktoré pôsobia v Banskej Bystrici a v jej okolí. Zvolili sme kúpele, strojársku výrobu, farmaceutický priemysel, oceliarsky priemysel a zbrojársku výrobu, teda to, čo tú máme zaujímavé,“ povedal primátor Peter Gogola. Osobitne úspechy firiem ako Kúpele Sliač, Grand Power Banská Bystrica, Biotika Slovenská Ľupča, Železiarne Podbrezová, Letisko Sliač, Envigeo Banská Bystrica a Pivovar Urpín aj predstavil.

Veľvyslancov zaujímal hlavne cestovný ruch, spôsob prepravy v regióne, ale aj spojenie regiónu zo zahraničím. „Nie je to prvýkrát čo sa stretávam s týmito firmami. Avšak dnes sa chceme pozrieť na letecké možnosti prepravy a samozrejme to, čo nás zaujíma je otvorenie letiska na Sliači,“ priblížil český veľvyslanec. „Najviac ma zaujalo farmaceutické odvetvie, pretože vidím veľké úsilie, ktorým sa snažia zlepšovať svoj priemysel. Okrem toho ma zaujíma aj možnosť relaxovať v tomto regióne,“ prezradil veľvyslanec z Indonézie. Niektoré spoločnosti potvrdili, že záujem spolupracovať s nimi zo strany veľvyslancov bol, a to hlavne z Cypru, Veľkej Británie a Číny. Manželky veľvyslancov po oficiálnej časti návštevy krajského mesta potom v záhrade Centra nezávislej kultúry zasadili strom, keďže včerajší deň bol Svetovým dňom dobrovoľníctva.

ddk

velvyslanci
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM