Monika Obrtalová Rôzne

Národný park strážia aj policajti

V spoločnom výkone služby pokračujú dnes kynológovia Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Revúcej so strážcami Národného parku Muránska Planina. Ako povedal strážca parku Peter Bryndza, takto dokážu prípadné trestné činy odhaľovať oveľa efektív

Spoločné služby organizujú policajti a ochranári pravidelne. Priestupky a trestné činy monitorujú podľa aktuálnej sezóny. „Teraz sa zameriavame najmä na nedovolený výrub drevín. Navštevujeme jednotlivé lokality, hoci teraz sme ešte zasahovať nemuseli. Kontrolujeme aj zákaz vjazdu do dolín motorovými vozidlami. Nie je to však len o represii. Sme tu ako prevencia. Keď nás ľudia vidia v spoločnej službe, je to pre nich výstraha. Na druhej strane, je veľa slušných ľudí, ktorých do prírody vylákalo jarné slnko. Pre nich sme tu tiež ako poradcovia či informátori. Hovoríme im, kde sú aké podmienky, ale tiež im poradíme, čo stojí za povšimnutie,“ povedal Bryndza.

Pre policajných kynológov Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Revúcej sú spoločné služby so strážcami prírody Muránskej planiny pravidelnou súčasťou práce. „Pre policajtov majú takéto služby viacero významov. Pomáhajú pri udržiavaní kondície psov tým, že sa pravidelne pohybujú v teréne a podľa potreby vyhľadávajú jednotlivé stopy. Pri zistení priestupku sa zefektívňuje zbieranie dôkazov. V neposlednom rade je to aj príprava pre policajtov v prípade, že sú nasadení do pátracej akcie v náročnom teréne,“ doplnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM