Monika Obrtalová Rôzne

Napriek dažďom ostalo v ovzduší veľa dráždivého peľu

Alergikov na celom území Slovenska bude naďalej trápiť peľ tráv a obilnín, ale aj menej agresívny peľ gaštanu, duba, buka, orecha, borovice, tisu, bazy, agátu, pŕhľavovitých rastlín či repky olejnatej, skorocelu, štiavu a agátu. V ovzduší sú aj spóry

„Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje na celom Slovensku. Po dažďoch sa peľ tráv vo vyšších koncentráciách bude vyskytovať najmä v mestách, kde neboli trávnaté plochy pravidelne kosené pred rozkvitnutím a v oblastiach stredného a severného Slovenska, kde sú väčšie plochy lúčnych porastov,“ uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Koncentrácie peľu borovice majú podľa analýzy údajov výsledkov monitorovacích staníc PIS Úradu verejného zdravotníctva SR Bratislava a RÚVZ v Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave, Nitre a stále klesajúcu tendenciu. Rovnako jej to aj s peľom tisu, buka, orecha i duba, agátu, bazy, pŕhľavy, skorocelu, štiavu a čoskoro pribudne peľ lipy. V blízkosti polí sa môžu vyskytovať vyššie koncentrácie peľu ešte stále kvitnúcej raže a pšenice, ktoré patria medzi významné alergény. Postupne bude pribúdať peľ ďalších druhov drevín a bylín. Koncentrácie spór húb v ovzduší sa po dažďoch a oteplení výraznejšie zvýšia.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM