Jaroslav Dodok Rôzne

Nápady Bystričanov majú šancu preraziť do sveta: Ocenili ich podnikatelia aj investori

Študenti, absolventi škôl, experti z biznisu aj z Úradu práce. Banská Bystrica sa na jeden deň stala mekkou podnikateľských nápadov a inšpirácií. Na podujatí Štart ups po Bystricky získal víťazný projekt postup do finále prestížnej súťaže!

Ilustračný obrázok k článku Nápady Bystričanov majú šancu preraziť do sveta: Ocenili ich podnikatelia aj investori
Zdroj: Business innovation center BB

Záhrada – centrum nezávislej kultúry praskala vo švíkoch. V utorok podvečer jej sálu do posledného miesta zaplnili nádejní podnikatelia, ale aj študenti a ľudia, ktorí sa zaujímajú o startupovú scénu na Slovensku. Rozbehnuť startup, teda začať podnikať, je pre mnohých záujemcov ťažký oriešok. Aj preto vzniklo v meste pod Urpínom podujatie Štart Ups po Bystricky, ktorého cieľom je podporiť nápady a chuť podnikať.

Ako hodnotí akciu organizátor Martin Pechovský? „Určite to zhrniem do jedného slovného spojenia, ktoré som počul od viacerých ľudí na podujatí "Wow toto Bystrica už dlho potrebovala,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24.

Svetové nápady

Aj preto do Záhrady prijalo pozvanie niekoľko známych a úspešných podnikateľov, ktorí svoje skúsenosti odovzdávali mladšej generácii. Medzi prvými sa v panelovej diskusii na pódiu predstavil Ján Lunter, zakladateľ spoločnosti Alfa Bio, ktorá na Slovensku už roky mení stravovacie návyky ľudí.

Publiku porozprával o svojich podnikateľských začiatkoch, o tom čo sa naučil v Japonsku aj v Amerike, a mladým startuperom dal aj niekoľko svojich rád. "Jeden neúspech nie je neúspech,“ povzbudzoval začínajúcich podnikateľov.

Martin Pechovský predstavil divákom svoj nápad – drevené počítače, ktoré dokonca vyrába v Banskej Bystrici. "Nevedela som, že v našom meste vzniklo tak veľa dobrých nápadov. A dokonca inovatívnych a celosvetovo známych,“ zdieľa s nami svoje prekvapenie Martina (27).

Šanca uspieť

Keďže nádejných podnikateľov zaujímalo, ako svoje nápady financovať, na podujatie prijal pozvanie aj riaditeľ Úradu práce, Pavel Červienka. Počas celého programu mohli účastníci taktiež požiadať o konzultáciu jedného z expertov, ktorí sa venovali marketingu, programovaniu aj vizualizácii produktov.

V závere podujatia dostali priestor na pódiu začínajúci podnikatelia, ktorí odbornej porote prezentovali svoje podnikateľské myšlienky. Za tú najlepšiu hlasovali ľudia v publiku a o finálnom umiestnení rozhodla samotná porota. Víťazný nápad patrí Matejovi Brečkovi, ktorý so svojim projektom Karmadilo postúpil do finále súťaže StartupAwards.sk.

Akú šancu majú bystrickí startuperi podľa Martina Pechovského? "Keď ich správne nasmerujeme, tak si myslím, že veľkú,“ verí začínajúcim podnikateľom. Podujatie Štart Ups po Bystricky bolo pilotným projektom, ktorý bude ďalej pokračovať vo všetkých okresných mestách banskobystric­kého kraja.

"Ja sa veľmi teším, že takto nakopneme a správne nasmerujeme mladých ľudí v celom kraji,“ dodal na záver Pechovský.

Prečítajte si aj:

Krásny čin zahraničných študentov UMB. Pre krízové centrum vyzbierali stovky eur

V ateliéri mal Handzuša, zábery si pochvaľuje aj Spirit. Profi fotograf spod Urpína v ROZHOVORE

FOTO: Nádejní podnikatelia súťaži so svojimi biznis nápadmi
10
Galéria
Zdroj: Business innovation center BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM