Jakub Forgács Rôzne

Nápad mladej mamičky, ako zmeniť bystrický park zaujal: Druhý naj projekt tohto roka!

Dobrovoľníci sa v Banskej Bystrici budú opäť činiť. Všetko odštartoval super nápad mladej mamičky, ktorá sa rozhodla zatraktívniť Mestský park. Jej projekt sa stretol so záujmom ľudí a získal podporu hneď na viacerých miestach.

Ilustračný obrázok k článku Nápad mladej mamičky, ako zmeniť bystrický park zaujal: Druhý naj projekt tohto roka!
Zdroj: Dnes24.sk

Pred pár dňami ste sa mohli na našom portáli dočítať o nápade mladej mamičky Jany Mojšovej, ktorá sa rozhodla pustiť do nevšedného projektu Natri si svoju lavičku. V rámci jeho realizácie sa v Mestskom parku mladí dobrovoľníci, ale aj rodiny s deťmi zapoja do obnovy a natretia lavičiek, altánku a smetných košov pestrými farbami, pomaľovania plastových krytov lámp streetartovými technikami, vyčistenia parku od odpadkov a revitalizácie detského ihriska.

Projekt vyvrcholí Minifestom

„Prvá dobrovoľnícka akcia prebehne v sobotu 23. augusta so začiatkom o 9:00. Budeme čistiť a brúsiť povrchy. Jedná sa o dôležitú predprípravu pred samotnými nátermi. A tiež budeme upratovať park od smetí,“ povedala Jana Mojšová (30), podľa ktorej sa ďalšia akcia uskutoční už 6. septembra a potom dve cez Týždeň dobrovoľníctva 17. a 20. septembra. „Všetko to bude zavŕšené otváracím Minifestom v októbri so skákacím hradom, atrakciami, hudbou a ešte uvidíme, čím všetkým,“ doplnila.

Ako pokračovala, mesto im vyšlo v ústrety, jednalo veľmi milo a ochotne a dalo súhlas na realizáciu akcie. „Záhradnícke a rekreačné služby mesta poskytnú pomôcky a pred samotnou akciou vymenia zlomené a prehnité laty za nové, Mesto tiež skontroluje petice na lampách, či sú v poriadku. Celú akciu musel samozrejme odsúhlasiť aj Krajský pamiatkový úrad, inak by sme nemohli robiť nič, keďže sa jedná o národnú kultúrnu pamiatku,“ spomenula.

Druhý najlepší projekt tohto roka

„Peniaze sme získali cez Nadáciu Orange, prostredníctvom grantového programu Šanca pre Váš región. Z nadácie sme dostali 1 600 eur a ďalších 1 000 eur sme získali vďaka online hlasovaniu na facebookovej stránke Nadácie Orange, kde za náš projekt zahlasovalo 610 ľudí,“ prezradila mladá mamička. Ako uviedla, tým sa ich projekt dostal na druhú honorovanú priečku medzi najzaujímavejšími podporenými projektmi tohto roku a získal spomínanú ďalšiu dotáciu.

Peniaze pôjdu podľa jej slov predovšetkým na farby, spreje a pracovné pomôcky, ktoré sa v parku použijú a s ktorými sa bude pracovať. „Taktiež menšia čiastka, keďže sa jedná o manuálne náročné a dlhotrvajúce práce, poputuje na občerstvenie pre dobrovoľníkov a tiež na propagáciu celého projektu,“ dodala Mojšová, ktorá celý projekt organizuje v spolupráci s Banskobystrickým okrášľovacím spolkom a Komunitou BB.

Foto: Archív organizátorov

Bystrica ožije novými farbami lavičiek: Takto to bude vyzerať!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM