Jakub Forgács Správy

Námestie sa zmení na vínnu cestu: Čo zažijeme v srdci Banskej Bystrice?

Milovníci kvalitného vína si pod Urpínom určite prídu na svoje! Námestie SNP sa na pár hodín stane najmenšou, ale tiež najbohatšou vínnou cestou. Pozrite, čo všetko na vás čaká!

Ilustračný obrázok k článku Námestie sa zmení na vínnu cestu: Čo zažijeme v srdci Banskej Bystrice?
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý ročník vínnej cesty Vínšpacírka chce do hornatej oblasti Banskej Bystrice priniesť atmosféru viničových nížin. „Nejde nám o to, urobiť z Banskej Bystrice vinársku oblasť, ale zorganizovať skvelú vinársku akciu, ktorá vráti život do centra mesta a priláka i návštevníkov z iných miest. Keďže sme Cech hostinských, čo iné, ako víno by to malo byť,“ vraví predseda cechu Ladislav Lukáč. Na leto už chystajú pivný festival.

Platiť sa bude bobuľami

Cech hostinských vznikol v roku 2011 a združuje 14 kaviarenských a reštauračných prevádzok sídliacich v centre mesta. Na nultý ročník Vínšpacírky prišlo vyše 450 ľudí a zapojili sa do neho štyri prevádzky. Tentoraz ich bude sedem. Vínšpacírka odštartuje v sobotu 31. mája na Námestí SNP o 14:00 predvedením umenia otvárania vína technikou „sabrage“. Degustácie vín sa začínajú v jednotlivých reštauračných a kaviarenských prevádzkach od 14:00 a potrvajú až do 21:00. Súčasťou vínnej cesty bude aj dražba vín.

„Účasť na prvom ročníku potvrdili vinári, ako napríklad Rariga, Elesko, Vinidi, Zsigmond, Lechovice, Masaryk a desiatky iných,“ dopĺňa Martin Teplan z Cechu hostinských. Za produkty vinárov sa bude platiť špeciálnou menou „bobuľa“. Tie sa dajú získať kúpou vstupenky za 15 eur. Jedna vstupenka obsahuje desať bobúľ a vstupný lístok.

Degustáciu spríjemnia unplugged koncerty

Návštevníci sa môžu počas degustácií tešiť na rôznorodý sprievodný program, ktorý vyvrcholí večer unplugged koncertmi miestnych kapiel. Zaujímavosťou bude aj špeciálna výstava, ktorú Cech hostinských pripravil v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici.

„Na radnici budú vystavené predmety týkajúce sa vínnej histórie, ktoré ešte nikdy neboli verejnosti sprístupnené. Múzeum zverejní napríklad cínové a medené cechové fľaše, vyrobené na prelome 18. a 19. storočia, či cínovú kanvicu cechu z roku 1829, ktorú vyrobil známy banskobystrický cinársky majster Joseph Mordin. Tieto vzácne artefakty sa jednoducho oplatí vidieť,“ uzavrel historik Stredoslovenského múzea Filip Glocko.

Foto: ilustračné

Vinšpacírka v Banskej Bystrici, vínna cesta na Námestí SNP
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM