Michal Majer Rôzne

Námestie oživili remeselníci a ľudová hudba

Bystrické námestie v piatok ožilo vďaka remeselníkom a folkloristom, ktorí prišli starším návštevníkom pripomenúť obdobie ich mladosti a naopak, mladšej generácii predstaviť tradičné remeslá a ľudovú hudbu. Na akcii s názvom Deň remesiel si mohli dok

Návštevníci si mohli vybrať spomedzi tridsiatich ľudových remesiel, ktoré prišli predstaviť domáci výrobcovia, ale aj remeselníci z okolia Nitry a Prievidze. Okrem výroby šperkov, hudobných nástrojov či maľovania obrazov, zaujala prítomných výroba keramiky a gravírovanie vajíčok. „Nie je to len o tom, že tu remeselníci vyložia svoje výrobky a ponúkajú ich ako tovar. Práve na takýchto akciách máte možnosť opýtať sa ich, ako sa čo vyrába a oni vám určite ochotne odpovedia,“ povedal na adresu remeselníkov jeden z hlavných organizátorov podujatia. „Tí, ktorí nemajú možnosť alebo čas pozrieť si takéto výrobky napríklad na výstavách či v galériách, môžu diela ľudových výrobcov vidieť aspoň takto,“ priznala staršia pani, ktorá sa už od detstva venuje paličkovaniu a toto tradičné remeslo prišla na hlavné námestie ukázať aj ostatným .

Cieľom akcie bolo pripomenúť najmä mladšej generácii, ako kedysi žili ich starí a prastarí rodičia. „Pripomenulo mi to moje detstvo a víkendy strávené na námestí,“ povedala úprimne staršia pani, ktorá nevynechala návštevu ani jedného z tridsiatky remesiel. „Deti sa aspoň naučia, že za vytvorením takéhoto výrobku treba hľadať tvrdú prácu,“ povedala jedna z mamičiek, ktorej dieťa usilovne zdobilo perník. Akcia Deň remesiel sa na hlavnom námestí uskutočnila vôbec po prvýkrát, no najmä u tých najmenších zožala veľký úspech. Zhliadnuť ľudových výrobcov budú môcť však už čoskoro opäť, a to na Radvanskom jarmoku, ktorý sa v Banskej Bystrici uskutoční v polovici septembra.

Autor: Lucia Nemcová

remesla
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM