Marcel Páleš Samospráva

Oslavy oslobodenia mesta s uvoľnenou atmosférou: Vojaci tancovali, ľudia sa smiali

V pondelkové popoludnie (25. marca) sa na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomínalo na históriu. A nie hocijakú! Oslobodenie mesta má nemalý význam najmä v spojení so slobodou. Boli sme pri tom.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy oslobodenia mesta s uvoľnenou atmosférou: Vojaci tancovali, ľudia sa smiali
Foto: Marcel Páleš

68 rokov SLOBODY

68 rokov slobody, aj s takým podtitulom sa nieslo včerajšie popoludnie na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Kvôli tomuto podujatiu do mesta pod Urpínom zavítalo niekoľko delegácii. Na autobusoch, autom, hromadnou dopravou či pešo.

„Veľa to pre nás znamená! A nielen pre nás, starých, ale malo by aj pre mladých. Tí si to možno ešte neuvedomujú, ale raz na to prídu!“ poznamenal pre Bystricu 24 starší pán v okuliaroch, ktorý nás oslovil, aby sme mu pomohli nájsť nápis na čiernom pamätníku, ktorý nám ukazoval na čiernobielej fotke. Našli sme ho na bočnej strane a dôchodca s nadšením poďakoval.

Odkaz minulosti

Od 14:00 sa prítomní mohli pokochať dokonalou súhrou Čestnej stráže prezidenta SR. V prestrojení, ktoré vzbudzovalo rešpekt, výborne podčiarkli vážnosť historického momentu, na ktorý sa spomínalo. Vojenská hudba počas pietneho aktu kladenia vencov utíšila okolie.

Z príhovorov vzišiel pre počúvajúcich jasný odkaz, a to ten, že je potrebné pochopiť prítomnosť aj cez pochopenie minulosti. A práve v minulosti zahynuli milióny ľudí. Aby ich smrť nebola márnou, mali by sme zvažovať svoje činy a vojnám predchádzať. A nielen vojnám na medzinárodnej úrovni, ale aj tým malým konfliktom, ktoré sa nám môžu prihodiť každodenne.

Napokon pod sochou Panny Márie, čiže morovým stĺpom, nasledovalo vystúpenie vojakov takmer v tanečnom duchu. Rôzna moderná hudba, do ktorej zohratí vojaci predvádzali nacvičené kreácie, ponúkla prítomným aj veľa dôvodov na úsmev či dokonca smiech. Divákom sa tak naskytol uvoľnený obraz na obyčajne vážne tváre vojakov.

oslobodenie výročie
18
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM