Monika Obrtalová Rôzne

Najvýznamnejším aeroalergénom je peľ ambrózie

Monitorovacie stanice peľovej informačnej služby pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva namerali v uplynulých dňoch na celom území Slovenska s výnimkou Žiliny, Trnavy a Košíc vysoké koncentrácie peľu najsilnejšieho jesenného alergénu - ambr

„Pri pretrvávaní pekného slnečného počasia možno predpokladať, že ešte pár týždňov sa peľ ambrózie bude v ovzduší vyskytovať v koncentráciách, ktoré môžu senzitívnym jedincom spôsobovať zhoršenie alergických prejavov. Pre podrobnejšie sledovanie peľovej situácie a porovnanie príznakov alergie, či prípadné konzultácie s vybraným lekárom, odporúčame využiť možnosti , ktoré im bezplatne prináša stránka www.alergia.sk,“ uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku. Dodáva, že peľová sezóna tiež pomerne silného alergénu- paliny už skončila a v ovzduší sa už vyskytuje len v alergologicky nevýznamných koncentráciách.

Klesajúcu tendenciu majú tiež denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín. Okrem spomenutých druhov sa v ovzduší vyskytoval sporadicky vo veľmi nízkych koncentráciách peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ako aj peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, skorocelu, mrlíkov a chmeľu. Na väčšine územia sa však udržiavali veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní, s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium, Alternária a Epicoccum. Analýzy aktuálnej peľovej situácie v korelácii s vývojom počasia predpovedajú, že celkové denné koncentrácie peľu ostávajú ustálené, s prípadným miernym poklesom pri zrážkach a výraznejšom ochladení.

„Naďalej očakávame veľmi vysoké koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší. Denné koncentrácie peľu paliny sa budú spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých udržiavať už len v nízkych hladinách, ale až do prvých mrazov. Poklesnú aj koncentrácie peľu pŕhľavy. Najsilnejším a aj kvantitatívne dominantným aeroalergénom ostáva peľ ambrózie. Peľ tejto rastliny je silným alergénom, pričom odborníci evidujú stále rastúcu precitlivenosť na ňu v celej Európe. Ambrózia sa totiž rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná, pretože jediná rastlina vyprodukuje za sezónu milióny peľových zŕn. Koncentrácie peľu tejto inváznej rastliny by klesli v prípade daždivého počasia, inak môžu potrápiť alergikov až do konca októbra,“ uzatvára predpoveď výskytu peľu v ovzduší Lefférsová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM