Monika Obrtalová Rôzne

Najviac peňazí vyzbierali v Bystrici

Pri príležitosti Svetového dňa hemofílie organizovala Nadácia Tesco spolu so Slovenským hemofilickým združením verejnú finančnú zbierku. V priebehu troch dní od 26. do 28. apríla sa podarilo získať 5 755,76 euro. Výťažok zbierky sa aj tohto roku použ

Zbierka sa organizovala v Tesco obchodoch už ôsmym rokom a jej patrónom sa aj tentoraz stal známy slovenský hokejista Michal Handzuš, ktorý dáva svoje meno na podporu a úspešnosť tohto podujatia. Táto zbierka – tohto roku bežala druhý krát pod novým symbolom – „kráľovskou korunkou“, ktorá zišla zo skutočnosti – faktu, že britská kráľovná Viktória je historicky najznámejšia prenášačka tejto choroby. Hemofilici sú teda považovaní za jej potomkov.

„Sme veľmi radi, že zbierka bola opäť veľmi úspešná a rád by som využil túto príležitosť, aby som sa všetkým darcom poďakoval. Vďaka získaným peniazom budú môcť deti a dospelí, ktorých trápi hemofília ísť na rehabilitačný pobyt,“ povedal pri tejto príležitosti Jaroslav Janovec, predseda Slovenského hemofilického združenia na Slovensku.

Zbierka sa konala v nepredajných priestoroch 25 Tesco obchodov po celom Slovensku. Najvyššie sumy sa podarilo vyzbierať v obchodoch v Banskej Bystrici, Košice a Pezinok. „Určite k tomu prispel aj aktívni prístup aktivistov v červených tričkách, ktorí chodili s prenosnými pokladničkami, oslovovali okoloidúcich zákazníkov a popri tom rozdávali letáčiky s bližšími informáciami o hemofílii a o činnosti Slovenského hemofilického združenia, aby zákazníci sa dozvedeli čo najviac o chorobe postihnutých ľudí,“ povedal Jaroslav Janovec, predseda Slovenského hemofilického združenia na Slovensku.

„Rehabilitačné pobyty pre hemofilikov majú nezastupiteľné miesto pre postihnutých, pretože zlepšujú ich celkový zdravotný stav a hlavne sa zvyšuje hybnosť pohybového aparátu a celková fyzická kondícia, čo je hlavným predpokladom zníženia počtu krvácavých príhod,“ vysvetľuje význam rehabilitačných pobytov Jaroslav Janovec.

Slovenské hemofilické združenie

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM