Monika Obrtalová Iné športy

Najrýchlejším dôchodcom planéty je Bystričan (65)!

Banskobystrický atletický veterán Vladimír Výbošťok (65) potvrdil povesť najrýchlejšieho muža planéty aj na halových atletických MS veteránov vo fínskom Jyväskylä 3. - 8. apríla. Pre Slovensko získal v kategórii M65 zlatú medailu v šprinte na 60 metr

Vo svojej najsilnejšej disciplíne šprinte na 60 m zvíťazil v novom oficiálnom svetovom rekorde časom 7,81 sekundy, čím prekonal doterajší svetový rekord Fína Jormu Manninena z Helsínk 2007 o 18 stotín sekundy. Druhý skončil Austrálčan Peter Crombie pred Fínom Vesa Makim, obaja v rovnakom čase 8,38 sekundy.

„Veľmi chcel prekonať svoj najlepší svetový výkon 7,76 sekundy z Banskej Bystrice, ktorý som dosiahol krátko pre majstrovstvami sveta 18.marca (ešte nie je oficiálne uznaný svetovou atletickou federáciou). Vzhľadom na technické problémy pred štartom, ktoré mi bránili dostatočne sa rozcvičiť, je dosiahnutý čas 7,81 sekundy tiež výborný, lebo som prekonal doterajší oficiálny svetový i európsky rekord Fína Manninena 7,99 sekundy z MS 2007 v jeho krajine,“ povedal Vladimír Výbošťok po návrate z Fínska

Pre zaujímavosť dosiahnutý čas 7,81 sekundy 65-ročného Banskobystričana Vladimíra Výbošťoka by sa po prepočítaní podľa svetových tabuliek zodpovedajúcich veku vyrovnal aktuálnemu svetovému rekordu medzi aktívnymi profesionálnymi šprintérmi, ktorý na 60 metrov v hale drží časom 6,39 sekundy Američan Maurice Greene (USA) z Madridu 1998.

Náš skvelý šprintér-veterán si trúfal poraziť favorizovaného Austrálčana Petra Crombieho aj na 200-metrovej trati, ktorú špeciálne netrénuje. To sa mu aj podarilo v skvelom slovenskom rekorde 26,59 sekundy, s veľkým náskokom pred Crombiem. Druhého šprintérskeho zlata z MS sa však napokon nedočkal. Pred vyhlásením výsledkov sa dozvedel, že ho dodatočne diskvalifikovali pre údajné vkročenie na čiaru vedľajšej dráhy, v ktorej bežal Austrálčan. Práve on po dobehnutí do cieľa napadol jasné víťazstvo nášho šprintéra.

„Organizátori ceremoniálu odovzdávania medailí mi nevedeli povedať, z akého dôvodu som diskvalifikovaný. Nikto z rozhodcov totiž počas behu nezdvihol žltú zástavku ani potom neuviedol nič do zápisu, že by som prekročil svoju dráhu. O čistote behu máme aj videozáznam. Komisia však neuznala môj protest, ale priklonila sa k názoru druhého v poradí Crombieho, ktorý je šéfom atletických veteránov v Austrálii a s členmi odvolacej komisie sa dobre pozná. Neprišiel ani na vyhlasovanie víťazov, podobne ako na 60 metrov, asi vedel prečo. Bola to od neho riadna podpásovka, ale tak to vo svete občas chodí aj medzi veteránmi,“ povedal k nepríjemnému incidentu Výbošťok. O tom, že ani komisia nemala pri rozhodovaní čisté svedomie, svedčí fakt, že mu po neúspešnom proteste vrátili 75-eurový poplatok, čo sa podľa bežných pravidiel nerobí.

Vo svojej tretej disciplíne v skoku do diaľky získal náš najúspešnejší slovenský veterán bronzovú medailu za výkon 506 cm, čo je zároveň slovenským rekordom v kategórii M65. Keďže štart tejto disciplíny bol skoro ráno a vynechal jeden autobusový spoj z hotela na štadión, musel sa Výbošťok rozcvičovať na autobusovej zastávke. Preto začal skákať opatrne, aby sa nezranil. „Prvé štyri pokusy som prešliapol, pričom dvakrát len minimálne pri dlhých skokoch, ktoré by v konečnom hodnotení znamenali omnoho lepší výkon, ako bol napokon môj platný bronzový pokus 506 cm za favorizovaným Fínom Ahomekim (523 cm),“ uviedol k svojmu výkonu v diaľke Výbošťok.

[blockquote]Z ďal­ších Slovákov na MS vo Fínsku získal zlato v behu na 60 metrov prekážky v kategórii M65 Milan Beliansky časom 9,92 sekundy. Stanislav Šesták v kategórii M45 prekonal slovenský halový rekord na 200 metrov časom 25,23 sekundy a v behu na 400 metrov časom 55,97 sekundy. Najúspešnejšou krajinou na tohoročných halových MS veteránov atletike bolo domáce Fínsko so 105 zlatými medailami, pred Nemeckom (59 zlatých) a Veľkou Britániou (40 zlatých). Česko so 6 zlatými obsadilo 17.miesto a minivýprave Slovensku patrí 29.priečka s 2 zlatými a jednou bronzovou medailou (Výbošťok 1 zlatá a 1 bronzová).[/bloc­kquote] Po týždennom oddychu, ktorý si náš šprintérsky majster sveta z Banskej Bystrice konečne dopraje, začne s prípravou na ďalší vrchol letnej sezóny na otvorenom štadióne, ktorým bude 51. ročník Zlatej tretry v Ostrave 25.mája 2012. „Chystám sa tu prekonať európsky rekord na 100 metrov v kategórii M65, ktorým je aktuálne čas 12,50 sekundy. Bude to vložený pretek veteránov pred vrcholom podujatia – svetovou stovkou. V nej bude po roku opäť štartovať najlepší šprintér sveta Usain Bolt, ktorého budem mať opäť možnosť sledovať počas prípravy i v samotných pretekoch,“ plánuje svoj ďalší cieľ Vladimír Výbošťok.

Náš úspešný atletický veterán, člen Dukly Banská Bystrica, na rozdiel od aktívnych profesionálov nedostáva za svoje svetové výkony a víťazstvá žiadne odmeny. Na to, aby mohol kvalitne trénovať a zúčastniť sa na európskych či svetových podujatiach, si musí hľadať sponzorov a uhrádzať náklady z vlastných zdrojov, čo je pre dôchodcu náročné. Na MS vo Fínsku ho podporilo mesto Banská Bystrica a získal sponzora – banskobystrickú dopravnú firmu Hadvičák s.r.o. **Najrýchlejší dôchodca planéty verí, že sa mu podarí získať ďalších podporovateľov, aby mohol vo svete ďalej úspešne reprezentovať svoju krajinu, mesto a samozrejme robiť dobré meno aj svojim sponzorom. **

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM