Michal Majer Iné športy

Najlepšou výškarkou je Anna Čičerovová

Ruska Anna Čičerovová sa stala víťazkou výškarskeho 19. ročníka mítingu Europa SC High Jump, zaradeného prvýkrát v jeho histórii do kalendára EA Indoor Permit podujatí. Na banskobystrických Štiavničkách pokorila 200 cm a od druhej v poradí Belgičanky

Ako prvá opustila spoločnosť desiatich žien Leona Silnicová, mladý talent z Čiech. Scenár však držali v rukách mená z opačného konca štartovky. Prekvapujúco už na 180 cm vstúpili do súťaže olympijská víťazka z Belgicka Tia Hellebautová i vlaňajšia víťazka Talianka Di Martinová. Najväčšia favoritka, majsterka sveta z kórejského Dägu a tohtoročná svetová jednotka Ruska Čičerovová si zvolila základný pokus na 185 cm rovnako ako ďalšia medailistka na MS Američanka Loweová.

Dvadsaťdeväročná Ruska Čičerovová 185 cm prekonala s obrovskou rezervou, naopak Loweová sa veľmi čertila, keď musela opravovať na rovnakej výške a až jej tretí pokus naplnené hľadisko s tisíckou divákov roztlieskal. Čičerovová si aj zataktizovala, 193 cm na rozdiel od súperiek vynechala, a práve na nej mohla držať palce sympatickej Hellebautovej, ktorá bola na pokraji vypadnutia a na 193 cm spotrebovala až tri pokusy.

Čičerovová, vlani najlepšia športovkyňa Ruska, pôsobila v súťaži najpresvedčivejšie, ‚pohrala‘ sa aj so 196 cm a na 198 cm zostala v súťaži už len spolu s Hellebautovou, ktorá sa pokúšala o najlepší svoj ‚popôrodný‘ výkon. Nakoniec jej nepomohol ani rock v podaní Rolling Stones a Čičerovová zostala v súťaži sama. Rovné dva metre Čičerovovú obrali o prvý neplatný pokus v súťaži, potom pokynula rozhodcom zdvihnutím štyroch prstov a 204 cm už bolo nad jej sily.

Tri najlepšie sa okamžite aj podelili o dojmy z pretekov. Chaunte Loweová: „Veľmi rada sem zavítam aj na budíci rok, je tu skvelé obecenstvo.“ Víťazka Anna Čičerovová: „Trochu som aj cítila únavu z nemeckého Arnstadtu, kde som štartovala v sobotu, a asi aj preto som skočila menej ako som si želala. Atmosféru som veľmi prežívala, pomáhala mi a som rada, že som toto obecenstvo pri mojom prvom štarte v Banskej Bystrici spoznala.“

Zdroj a foto: TASR

cicerova
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM