Mário Hanzel Rôzne

Najlepšie čipkárskô je od Starých dievok

V neďalekom Brusne ženské družstvo s príznačným názvom Staré dievky vyhralo víkendovú súťaž vo varení typického brusnianskeho jedla čipkárskô. Svoje víťazstvo si vybojovali v konkurencii ďalších 28 štvorčlenných družstiev.

Podľa otca myšlienky konania súťaže Imricha Kolpáka, pri takomto počte zúčastnených bolo porote veľmi ťažko určiť najlepšie čipkárskô. Pravda, vlani, keď sa zúčastnil rekordný počet 34 súťažiacich, to bolo ešte o voľačo ťažšie.

Tradícia variť toto regionálne jedlo, ktoré je zmesou hovädzieho mäsa, trhancov, zemiakov a koreňovej zeleniny, bola kedysi výhradou gazdiniek najmä v časti obce Ondrej. Obnovili ju v roku 2000 a odvtedy domáci kuchári a kuchárky predvádzajú svoj kumšt pri jeho príprave pravidelne koncom mája. Prilákať ním chcú nielen domácich a kúpeľných hostí, ale aj návštevníkov z rôznych kútov Slovenska. Aj tento rok ich prišlo do Brusna viac ako tisíc.

Príprava tohto tradičného brusnianskeho jedla trvá podľa receptu starých mám najmenej tri hodiny. Každý z kuchárov a kuchárok má však vlastný recept a spôsob prípravy, ktorý nikomu neprezradí.

Jedinečné jedlo sa varí v „mašinke“, ktorú vymysleli Brusňania, keď z Horehronia pre odberateľov po celej Európe dopravovali na vozoch ťahaných koňmi čipky nakupované v Španej Doline a v Starých Horách. Aby sa cestou nezdržiavali, naložili do mašinky zavesenej na konci voza mäso a ostatné suroviny a čipkárskô varili počas jazdy. Zastali, až keď bolo uvarené. Najprv zjedli mäso, trhance, zemiaky a zeleninu, ktoré vyberali dierovanou varechou a dochucovali čiernym korením a soľou. Až potom skonzumovali polievku.

Tohtoročné čipkárskô opäť oživilo aj viacero sprievodných podujatí. V Dome umeleckých remesiel otvorili napríklad novú výstavu z práve ukončeného výtvarného sympózia a výstavu starých pohľadníc Brusna. Zaujímavá bola aj súťaž v hode kľuchtou, či v rýchlom pití piva. Podujatie bolo tiež príležitosťou na každoročné stretnutie brusnianskych rodákov.

(mh, TASR)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM