Jakub Forgács Rôzne

Najlepší slovenský volejbalista 20. storočia. Vedeli ste, že sa narodil pri Bystrici?

Dvakrát sa tešil z titulu majstra sveta, bol majster Európy aj olympijský víťaz. Známy rodák z dedinky neďaleko nášho mesta kedysi preslávil celú Československú republiku.

Ilustračný obrázok k článku Najlepší slovenský volejbalista 20. storočia. Vedeli ste, že sa narodil pri Bystrici?
Zdroj: TASR

Ak bola Moštenica niečím známa na území bývalého Československa, tak to bol rozhodne volejbal. Ich volejbalisti mali zvuk v celej krajine a boli špičkou. Dodnes ich pripomínajú dobové fotografie na tabuli v centre dediny aj s vymenovanými úspechmi.

„V našej dedine sa narodil v roku 1931 Bohuš Golian, dvojnásobný majster sveta, majster Európy a tiež olympijský víťaz vo volejbale. Asi rok pred smrťou bol vyhlásený za najlepšieho slovenského volejbalistu 20. storočia. Sú tomu štyri roky, čo zomrel, dožil sa osemdesiatky. Preslávil nielen našu dedinu, ale celú vtedajšiu Československú republiku,“ uviedol starosta obce Ján Lupták.

Vlajkovou akciou obce je dodnes tento šport, a práve dnes sa tam koná 81. ročník volejbalového turnaja mužov nazvaný Memoriál Teodora Šimku. Je to druhý najstarší volejbalový turnaj na Slovensku. O jeho pohár sa hrá už od roku 1947.

Ako konštatoval Lupták, v Moštenici bola v roku 1921 založená Robotnícka federatívna telocvičná jednota, ako jedna z prvých. Obyvatelia si neskôr svojpomocne vybudovali volejbalové ihrisko a učiteľ Jelenský tu založil slávnu tradíciu volejbalu. Ihrisko si obyvatelia obce a najmä mládež upravovali sami. Peniaze na jeho chod získavali predovšetkým z divadelných predstavení miestneho ochotníckeho divadla. V roku 1936 v rámci športových a atletických hier medzi Banskou Bystricou a Zvolenom vo volejbale zastupovali Banskú Bystricu skauti z Moštenice. Zúčastnili sa aj organizovaných majstrovstiev Slovenska v Ružomberku.

„V povojnovom období vyrástla najkvalitnejšia generácia volejbalistov, ktorí reprezentovali Československo doma i v zahraničí. Bol to Bohuš Golian, Miroslav Strečok, Miroslav Golian, Alexander Tončík, Jozef Oborčok, Jozef Murgaš, Mikuláš Šimko a Ivan Prošovský. V rokoch 1935–1956 sa v Moštenici konali turnaje za účasti najlepších mužstiev z celého Slovenska. Telovýchovná jednota dostala pomenovanie Sokol Moštenica,“ priblížil starosta.

Ako však s nostalgiou poznamenáva hlava obce, ktorá tiež hráva volejbal, dnes si ho tam zahrajú už len dôchodcovia. „Mladí ľudia nemajú záujem, hoci máme krásne zrekonštruované ihrisko i šatne.“

Čítajte tiež:

Dedinka, ktorú navštevoval aj Klement Gottwald. Pri Bystrici máme veľkú raritu

Záhada, ktorú doposiaľ nevysvetlili ani historici. Erb Moštenice ukrýva zvláštnosť

Starší nikde inde na Slovensku nenájdete. Moštenica sa hrdí skutočným unikátom

Obec pri Bystrici má len cez 200 obyvateľov. Je však hotovým rajom pre chalupárov

Foto: ilustračné

Dedinka Moštenica neďaleko Bystrice v OBRAZOCH
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM