Marcel Páleš Samospráva

Banskobystrickí chodci sú nahnevaní, sneh odhrnuli len autám

Banskobystričania sa dnes ráno museli brodiť neodhrnutými chodníkmi. Prípadne riskovať život chôdzou po vozovkách priľahlých ciest. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrickí chodci sú nahnevaní, sneh odhrnuli len autám
Zdroj: Webnoviny.sk

Od večera v meste napadlo zhruba 25 centimetrov mokrého snehu, odhrnutý je však len z vozoviek ciest. Na chodníkoch sú väčšinou len úzke, v snehu vyšliapané chodníčky. Firma zabezpečujúca údržbu chodníkov ukončila zimnú sezónu už v piatok, aktuálne sneženie ju prekvapilo.

„Chodníky sú neodhrnuté, lebo nestíhame. Nepočítalo sa s tým. Zimná údržba bola úradne skončená 15. marca, stroje už sme prerábali na jarnú údržbu, pluhy boli zhodené. Teraz ich musíme narýchlo prerobiť späť na zimnú údržbu,“ povedal dispečer firmy Ganz, ktorá pre mesto zabezpečuje zimnú údržbu, Igor Bačko.

Podľa hovorcu banskobystrického primátora Filipa Roháčka sa pri odhŕňaní chodníkov postupuje podľa operačného plánu zimnej údržby a kapacitných možností dodávateľskej firmy. „Samozrejme, začína sa najprv v centre mesta. Vnútrobloky na sídliskách sú na rade ako posledné,“ vysvetlil Roháček.

Zimnú údržbu svojich ciest a chodníkov si mesto Banská Bystrica dlhodobo objednáva u firiem MIS a Ganz. Vyše 163 kilometrov mestských ciest aj túto zimu udržiava firma MIS a údržbu 51 132 štvorcových metrov chodníkov a schodísk má na starosti firma Ganz.

Za zimnú údržbu svojich ciest a chodníkov v končiacej sa zime zaplatí mesto dodávateľským firmám 940-tisíc eur, čo je o 150-tisíc viac, než na základe predchádzajúcich rokov plánovalo vo svojom rozpočte. Dôvodom sú vyššie výkony, ktoré si vyžiadalo viac dní, keď snežilo a tvorila sa poľadovica, než v minulých rokoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM