Tlačové správy

Nadácia VÚB obnoví nástenné maľby v čerínskom kostolíku. Hlasovaním ich podporilo vyše 44 tisíc ľudí

Súťaž o záchranu fresiek nadchla miestnych obyvateľov, aj celé komunity v regiónoch. Do hlasovania sa zapojilo vyše 94-tisíc ľudí. Tesným rozdielom zvíťazila freska v Kostole sv. Martina biskupa v Čeríne. Od Nadácie VÚB dostane grant na reštaurovanie.

Ilustračný obrázok k článku Nadácia VÚB obnoví nástenné maľby v čerínskom kostolíku. Hlasovaním ich podporilo vyše 44 tisíc ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

O podporu Nadácie VÚB sa tento rok uchádzalo osem vzácnych fresiek z celého Slovenska. Súboj o to, kto získa prostriedky na reštaurovanie, bol dramatický do poslednej chvíle. Snaha zachrániť kus slovenského kultúrneho dedičstva spojila ľudí z celých regiónov, nielen lokálpatriotov z obcí, kde sú fresky umiestnené. Ľudia organizovali koncerty, v niektorých obciach sa hovorilo o hlasovaní aj počas nedeľnej omše. Do poslednej chvíle boli šance vyrovnané. Nakoniec sa vďaka 44 491 hlasom dočká obnovy fresiek za pomoci Nadácie VÚB Kristologický cyklus v Kostole sv. Martina biskupa v Čeríne. Reštaurovanie začne v priebehu niekoľkých mesiacov.

Skvost zo 14. storočia
Jednoloďový ranogotický kostol situovaný neďaleko Banskej Bystrice, nad dedinou Čerín, bol vyzdobený nástennými maľbami v priebehu 14. a 15. storočia. Za najcennejší je považovaný práve Kristologický cyklus od Majstra z Čerína, ktorého rukopis v sebe nesie talianske vplyvy zmiešané s prvkami zaalpskej gotiky. Časť fresiek bola poškodená delostreleckou paľbou počas 2. sv. vojny. Niektoré maľby boli reštaurované v druhej polovici 20. storočia, avšak obnova ostala neukončená.

Nadácia VÚB zachraňuje pamiatky na Slovensku už 8. rok
Na Slovensku máme množstvo pamiatok a na mnohých sa ukazuje vplyv času. Nadácia VÚB dlhodobo pomáha pri obnove kultúrneho dedičstva v programe Poklady môjho srdca. O pamiatke, ktorá dostane grant na rekonštrukciu, rozhoduje verejnosť v hlasovacej súťaži. „Každý rok do on-line hlasovania vyberieme iný typ pamiatky. Ich spoločnou črtou je to, že sú výrazne poškodené a potrebujú rekonštrukciu,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch. V predchádzajúcich ročníkoch podporila Nadácia VUB obnovu renesačnej zvonice vo Vrbove, vežových hodín v Trnave a Prešove, mestskej brány v Komárne a historických portálov v Levoči, Devíne a Košiciach. Naposledy si grant vybojovali Spišiaci na rekonštrukciu vitrážového okna v Spišskej Kapitule.

Kompletné výsledky aktuálneho hlasovania nájdete na www.vub.sk/fresky

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM