Michal Majer Rôzne

Na zrekonštruované letisko sa vrátili albatrosy

Prvých šesť lietadiel typu L-39 Albatros, ktoré sú súčasťou bojovej letky Armády SR, priletelo dnes na poludnie, po vyše ročnej výluke spôsobenej rekonštrukciou pristávacej plochy, z letiska v Kuchyni na letisko Sliač. Začal sa tak postupný návrat sl

„Spolu s lietadlami prišla aj ich posádka. Zvyšné tri albatrosy z letky priletia na Sliač v piatok 16. júla,“ uviedol pre TASR hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. Stíhačky MiG-29 v počte 18 kusov, ktoré sú hlavnou údernou silou vzdušnej obrany štátu, sa zo západoslovenskej Kuchyne na Sliač vrátia v septembri.

Zrekonštruovanú, 2400 metrov dlhú pristávaciu plochu letiska na Sliači odovzdali stavbári do užívania zástupcom armády koncom mája, presne rok po začatí výstavby. Celá rekonštrukcia stála viac ako 61 miliónov eur. Približne 34 miliónov eur vyčlenilo ministerstvo obrany a 27 miliónmi eur prispelo NATO. Okrem zabezpečenia obojstranného predĺženia vzletovej a pristávacej časti dráhy a zabudovania nového konštrukčného riešenia jej vybavenia v rámci brzdiaceho a záchranného systému sa zrealizovala aj obnova svetelného vybavenia pristávacej dráhy a odvodnenie a zatrávnenie okolitých plôch.

Letisko bude primárne slúžiť Ozbrojeným silám SR, od začiatku budúceho roku by sa mala obnoviť aj civilná prevádzka. Využívané tak bude napríklad pre nákladnú dopravu, prílety a odlety športových lietadiel a lietadiel pre špeciálne letecké práce, chartrové lety cez dovolenkovú sezónu, ako aj pre záchranný zdravotný systém a transplantačný program Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR Foto: adrenalinove-darceky.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM