Monika Obrtalová Rôzne

Na zastupiteľstve boli predstavené jedinečné projekty

Výstavba multifunkčnej haly a adrenalínového parku. S týmito nápadmi dnes vystúpili mladí športovci z Banskobystrickej hokejbalovej únie a Občianskeho združenia New faces a predstavili ich prítomným poslancom mestského zastupiteľstva. Projekty na výs

„Multifunkčná hala by bola vynikajúcim prostriedkom pre rozvoj netradičných športov v meste ako hokejbal, florbal, lakros či inline hokej. Zároveň túto halu potrebujeme na organizovanie celoslovenských či medzinárodných turnajov v hokejbale, pretože tie priestory, ktoré máme v Bystrici k dispozícii, nevyhovujú požadovaným normám,“ vysvetlil podpredseda BBHBÚ Matúš Molitaris, ktorý návrh na výstavbu haly prezentoval pred poslancami. Podľa neho sú pre takéto účely najlepšie lokality základnej školy Pieninská alebo Ďumbierska. ZŠ Ďumbierska však výstavbu multifunkčnej haly vo svojich priestorov nedávno odmietla, do úvahy tak pripadá už len Pieninská, ktorá by bola najlepším riešením vďaka dobrej statickej doprave.

Celý projekt by mal pohltiť približne 250 tisíc eur, ktoré chcú členovia hokejbalovej únie získať z fondov Európskej únie, grantových programov či sponzorských darov: „Od mesta požadujeme len pozemok, ktorým by bola plocha futbalového ihriska v areáli školy na Pieninskej. Tam by mohla stáť multifunkčná hala a mesto by sa tak stalo spolupodielnikom,“ vysvetlil Matúč Molitaris.

Ďalším projektom podpory rozvoja športu v krajskom meste bol návrh na výstavbu Adrenalínového parku skupiny New faces, ktorá stojí aj za výstavbou Mini fun parku pred obchodným centrom Europa: „Najvýhodnejšia plocha pre realizáciu tejto stavby by bola v Kremničke. Slúžila by najmä pre športy ako skateboarding, freestyle bike a agressive in-line, ktoré tu jednoducho nie je možné pestovať,“ povedal jeden z navrhovateľov projektu Peter Pršanec a pokračoval: „Adrenaline Area je projektom, ktorý je doposiaľ jediným svojho druhu na Slovensku. Vďaka tomu priláka do mesta množstvo jazdcov z celej krajiny, ktorí momentálne musia navštevovať zahraničné športové areály. Realizácia tohto projektu určite napomôže budovať dobré meno nášho mesta.“ Tento projekt by bol riešený podobným spôsobom ako multifunkčná hala, kde by mesto prispelo pozemkom a sumu približne 200 tisíc eur na výstavbu parku by získalo združenie z rôznych fondov a grantových programov.

Za pravdu dali obidvom záujmovým skupinám poslanci z koalície aj opozície a otvorene oba návrhy podporili. „Je chvályhodné, že sa našli takíto chlapci, ktorí chcú a vedia ako na to. Ja osobne by som bol za zámenu pozemkov v Kremničke, aby sa tu mohol Adrenalínový park postaviť,“ povedal poslanec Milan Smädo. Pozitívne hodnotila návrhy aj poslankyňa Ľubica Laššáková zo strany SMER-SD: „Klobúk dole pred mladými ľuďmi, ktorí chcú športovať. Sú to výborné projekty a ja ich budem len podporovať,“ otvorene priznala poslankyňa, ku ktorej sa pridal aj Milan Lichý z Banskobystrickej alternatívy: „Konečne sa aj v tejto oblasti niečo deje. Už sme tu mali podobné projekty, ale tie boli skôr improvizáciou ako niečím reálnym. Dúfam, že sa nejako dohodneme a dotiahneme to do úspešného konca.“ Návrhy mladých športovcom podporil svojimi slovami aj samotný primátor, ktorý prisľúbil pomoc pri ich realizácií a skorého riešenia: „Držím vám palce, aby ste to dotiahli do úspešného konca,“ uzavrel Gogola. O ďalšom osude projektov by sa tak malo rozhodnúť na najbližšom zastupiteľstve.

moo

funpark
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM