Monika Obrtalová Rôzne

Na výstavbe R1 pracovalo v apríli vyše 1700 stavbárov

Výstavba rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou sa v priebehu minulého mesiaca zintenzívnila. Prejavilo sa to navýšením priemerného počtu pracovníkov na všetkých štyroch úsekoch stavby v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 30%. Na v

K dispozícii mali vyše 300 dopravných prostriedkov a rovnaký počet strojov. Podľa informácie hovorkyne spoločnosti Granvia Construction Lenky Kubejovej sa na hlavnej trase budúcej rýchlostnej cesty finišovalo so zemnými a dokončovacími prácami vrátane intenzívneho asfaltovania.

Výstavba 51,6 kilometra dlhej trasy R1 je rozdelená na štyri úseky. Na prvom úseku Nitra, západ – Selenec bolo ku koncu minulého mesiaca dokončených 92 stavebných objektov a ďalších 139 bolo rozpracovaných. Na druhom úseku Selenec – Beladice stavbári ukončili 32 objektov, rozpracovaných bolo ďalších 68 stavieb. Na treťom úseku Beladice – Tekovské Nemce bolo dokončených 37 stavebných objektov, ďalších 76 bolo rozpracovaných. Na poslednom štvrtom úseku Banská Bystrica – severný obchvat bolo ku koncu apríla stavebne dokončených 153 a rozpracovaných ďalších 128 objektov.

Rýchlostná cesta R1 Nitra – Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat je realizovaná na základe koncesnej zmluvy uzatvorenej medzi Slovenskou republikou a spoločnosťou GRANVIA a.s. ako koncesnou spoločnosťou, ktorej akcionármi sú spoločnosti VINCI Concessions a Meridian Infrastructure. V rámci tohto PPP projektu má koncesionár povinnosť zabezpečiť financovanie, projektovanie, výstavbu a nasledujúcu 30-ročnú prevádzku a údržbu štyroch úsekov rýchlostnej cesty R1. Prvé tri úseky budú odovzdané do predčasného užívania do konca septembra 2011, úsek Banská Bystrica – severný obchvat v júli 2012.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM