Michal Majer Rôzne

Na vianočnej kapustnici si pochutnali aj bezdomovci

Mesto Banská Bystrica už pätnásť rokov varieva na Vianoce kapustnicu pre ľudí bez domova. Na Štedrý deň sa s bezdomovcami stretol aj primátor Peter Gogola, ktorý navštívil nocľaháreň Pod Urpínom 6.

Kapustnica sa počas Vianoc pripravuje v dvoch 50-litrových hrncoch, čo je približne 100 porcií. „Navaríme radšej viacej a potom ju zamrazíme, aby si bezdomovci na nej mohli pochutnať aj počas januára,“ vysvetlil vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Karol Langstein, podľa ktorého sa dnes prišlo občerstviť približne 30 ľudí. Zavítal medzi nich už tradične aj novozvolený primátor Peter Gogola s rodinou. „Chodieval sem i predtým, ako sa stal primátorom. Prišiel s celou rodinou a priniesol koláčiky,“ doplnil Langstein.

Pre bezdomovcov, ktorých zvykne prespávať v nocľahárni približne dvanásť, pripravilo mesto v spolupráci s Územným celkom SČK aj sladkosti a ovocie. Navyše budú môcť počas sviatkov stráviť v nocľahárni i deň, nielen noc. V Banskej Bystrici žije na ulici 250 osôb. Mesto prevádzkuje pre ľudí v hmotnej núdzi okrem nocľahárne aj zariadenie núdzového bývania Kotva a pre dôchodcov Dom pre núdznych.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM