Ivana Kováčiková Rôzne

Na svojich hlavách držia ťarchu budov. 5 bystrických sôch, ktoré si zaslúžia obdiv

Bystrické ulice sú bohaté na zaujímavé architektonické prvky. Obdivovať môžeme obrie hrdinské postavy aj jemné ženy z kameňa. Všimli ste si ich niekedy?

Ilustračný obrázok k článku Na svojich hlavách držia ťarchu budov. 5 bystrických sôch, ktoré si zaslúžia obdiv
10
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Na viacerých budovách v meste pod Urpínom nájdete zaujímavé architektonické prvky. My sme si posvietili na tie, ktoré nielen potešia oko, ale plnia na fasádach budov funkciu nosných prvkov. Predstavujú ich sochy mužských postáv, nazývané altanti. Názov je odvodený od postavy z gréckej mytológie – obra Atlasa, ktorý podopieral nebeskú klenbu na večnosť ako trest za vzburu proti bohom. Symbolizujú večné otroctvo, premáhanie, utrpenie či bolesť.

Hrdinské monumenty

Najvýraznejšie nájdete tieto sochy na Dolnej ulici č.9. Sochy mohutných altantov podopierajú portál nad oknom na fasáde domu. Prevedenie je v hnedej pieskovej farbe. Možno uniklo vášmu podhľadu, nakoľko sa skrýva za slnečníkmi na terase, kedže vo vnútri sa nachádza reštaurácia.

Zaujímavým prevedenie možno nájsť aj na budove riaditeľstva Štátnych lesov. Fasádu orientovaná do Národnej ulice zdobia sochy atlantov držiacich kartušu s malým uhorským štátnym znakom. Tentokrát vidíme celé postavy a umiestnené sú na malom podstavci.

Ženy neobišli naprázdno

Ženským ekvivalentom altantov sú karyatídy. Stojaca ženská figúra sa zvyčajne používala v Iónskom slohu. Pokiaľ je zosobnená len horná časť nosného prvku, potom sa nazýva herma. Zobrazenia nájdete aj v Bystrici. Na Hornej ulici, konkrétne na dome č. 23, karyatídy skrášľujú balkón nad vstupom do reštaurácie. Prvok si všimnete aj z protiľahlej cesty. V nočných hodinách je okolo neho osvetlenie.

Dekoračné prvky ženských postáv môžu Bystričania obdivovať aj na priečelí Cesnakovej vily na ulici J. Kráľa č. 11. Karyatídy sa nachádzajú na oboch stranách budovy od cesty. Posledným nájdeným miestom unikátnej výzdoby je roh ulíc Komenského a Skuteckého. Priamo oproti Základnej školy Slobodného slovenského vysielača sa nachádzajú ženské postavy nesúce na svojich ramenách takmer celé okno. Nosný prvok je situovaný nad vstupné dvere a pôsobí naozaj famózne.

Fotografie spomínaných ozdobných prvkov nájdete v našej fotogalérii.

Čítajte tiež:

Bystrica mala kedysi kuriózny spolok. Driemajúci zďaleka neholdovali iba spánku

Historické miestne názvy v Bystrici. Trafili by ste na druhé Uhlisko či Za hutu?

Sochy altantov a karyatíd na fasádach bystrických budov v OBRAZOCH
10
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM