Monika Obrtalová Iné športy

Na Štiavničkách padol ženský svetový výkon roka!

Víťazkou súťaže žien na halovom výškarskom mítingu Europa SC High Jump 2011 v Banskej Bystrici sa stala Antonietta di Martinová vo svetovom výkone roka 204 cm. Tridsaťdvaročná Talianka až o 7 cm vylepšila tohtoročné svetové maximum mladučkej Rusky Ma

„Nečakala som, že dnes skočím tak vysoko. Trúfala som si tak na dva metre. A prečo to bolo až 204 centimetrov? Nuž, mám rada Banskú Bystricu,“ poďakovala sa Antonietta di Martinová skvelým fanúšikom v hale na Štiavničkách. Rovné dva metre si v hale na Štiavničkách zapísala druhá v poradí Ruska Svetlana Školinová. Famóznu Vlašičovú, ktorá pod Urpínom štartovala päťkrát (štyri razy vyhrala), no halovú sezónu 2011 vynechala, dôstojne zastúpila ďalšia Chorvátka, 20-ročná Ana Šimičová. Tretiu priečku okorenila 5-centimetrovým zlepšením halového a vyrovnaním absolútneho osobného rekordu 192 cm.

Bývalej vicemajsterke sveta z Osaky 2007 Di Martinovej vyšiel risk, keď po vylepšení si tohtosezónneho maxima 196 cm hneď na prvý pokus ďalšiu postupnú výšku – 198 cm – vynechala. Z miery ju nevyviedol ani úspešný skok hlavnej favoritky Svetlany Školinovej na 198 cm, lebo vzápätí opäť na prvýkrát ako prvá žena v tomto roku zdolala dvojmetrovú hranicu. Ruska zakontrovala vyrovnaním absolútneho osobného rekordu 200 cm, keď sa ponad túto výšku prehupla na tretí raz. Ani to však Di Martinovú nevykoľajilo a znovu sa hneď prvým skokom preniesla ponad 202 cm – nový taliansky halový rekord. Dovtedy všetkých osem postupných výšok zvládla na prvý raz, opravovala až na 204 cm. Pri prvých dvoch pokusoch latka na stojanoch nevydržala, ale na tretíkrát uspela. Šokovaná z vlastného výkonu už ďalej neskákala.

Jediná Slovenka v 9-člennom štartovom poli Tatiana Dunajská zvládla iba základných 172 cm a zaostala za svojím tohtosezónnym i osobným maximom 179 cm. „V Banskej Bystrici som už od rána od ôsmej, lebo som si myslela, že budem skákať aj v predpoludňajšej národnej súťaži. Napokon ma však zaradili priamo do hlavnej a asi na mňa doľahla po dlhom čakaní únava. Zrejme preto som neskočila toľko, koľko som očakávala,“ skonštatovala 18-ročná Breznianka.

Výsledky – 18. ročník halového výškarského mítingu v Banskej Bystrici:

Ženy: 1. Antonietta di Martinová (Tal.) 204 – svetový výkon roka a taliansky rekord, 2. Svetlana Školinová (Rus.) 200, 3. Ana Šimičová (Chor.) 192, 4. Viktoria Kľuginová (Rus.) 186, 5. Kamila Stepaniuková (Poľ.) 186, 6. Stine Kufaasová (Nór.) 182, 7. Viktoria Dobrinská (Ukr.) 182, 8. Oldřiška Marešová (ČR) 182, 9. Tatiana Dunajská (SR/Mostáreň MŠK Brezno) 172.

Zdroj: SITA

Na Štiavničkách padol ženský svetový výkon roka!
1
Galéria
high_jump_zeny
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM