Monika Obrtalová Futbal

Na Slovakia Cup aj Duklista Púpala

Na Západnom Slovensku sa od 2. do 6. mája uskutoční prestížny medzinárodný turnaj futbalistov do 18 rokov Slovakia Cup. Zverenci trénera SR 18 Juraja Bútoru by na 21. ročníku podujatia radi triumfovali, minulý rok na ňom skončili na štvrtom mieste. P

Za predchádzajúce roky si turnaj vybudoval významné postavenie medzi mládežníckymi turnajmi v celej Európe. Potvrdzuje to aj fakt, že sa na ňom zúčastnila nejedna vyspelá futbalová krajina so svojim reprezentačným výberom (napr. Taliansko, Francúzsko, Turecko, Švajčiarsko, Švédsko, USA, Japonsko) a hrali na ňom mnohí slovenskí súčasní reprezentanti (Švento, Šesták, Kozák, Jež, Kamenár, Jendrišek), ale aj známi hráči zo zahraničia (Ševčenko, Hleb, Rosický, Baroš, Grygera, Modrič, Olič, Lloris, Benayoun, Carew, Lewandowski). „Bude to už 21. ročník turnaja, ktorý v minulosti považovali aj za neoficiálne majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie. Aj terajší účastníci sú zárukou kvality, sme veľmi radi, že sa nám podarilo dotiahnuť štart exotického Japonska. Snažili sme sa časy zápasov o 11.00 hod voliť tak, aby do hľadiska prišli školopovinné deti a hoci sa budú konať v tomto čase aj hokejové MS veríme, že ľudia si cestu do hľadísk nájdu,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii technický riaditeľ SFZ Ján Greguš.

Mladí Slováci v A-skupine odohrajú zápasy postupne s reprezentáciami Japonska (2. mája, Myjava), Nórska (3. mája, Dolné Vestenice) a Chorvátska (5. mája, Stará Turá). V piatok 6. mája sú na programe zápasy o celkové umiestnenie, v ktorých bude súperom zverencov trénera Bútoru niekto z kvarteta tímov B-skupiny Belgicko, Maďarsko, Dánsko alebo Česká republika.

„Doteraz sme odohrali s týmto výberom len tri zápasy, s 19-kou Slovana a dva duely v Severnom Írsku. V nich sa mi ukázali kvality a vlastnosti hráčov. Dokázali, že je pre nich výzva reprezentovať Slovensko. Z výberu do 19 rokov nám tréner Peráček poskytol útočníkov Turčáka a Kamenčíka, vzal si však Špilára. Nominovať som nemohol zraneného Koštrnu z anglického Wolverhamptonu. Kapitánom tímu je Dzúrik z Prešova, z brankárov ma presvedčili napriek mladému veku Bréda, ktorý bude jednotkou a Katreniak. Naši súperi v skupine sú kvalitní. Japonci, hoci prídu s o rok mladším výberom pripravujúcim sa na MS hrajú technicky s veľkým entuziazmom. Nóri nás preveria fyzicky a s Chorvátmi bude mať zápas určite tiež svoj prestížny náboj,“ povedal Bútora. Na turnaji neštartuje obhajca z Talianska, finále je na programe 6. mája v Nemšovej.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM