Jakub Forgács Správy

Na Sliači privítali 80 vojakov. Po návrate z misie na Cypre sa dočkali pocty

Po roku opäť uvideli svoje rodiny a priateľov. Slovenskí vojaci, ktorí slúžili na Cypre, sú už doma.

Ilustračný obrázok k článku Na Sliači privítali 80 vojakov. Po návrate z misie na Cypre sa dočkali pocty
5
Galéria
Zdroj: TASR

Rodinní príslušníci vojakov pôsobiacich v mierovej misii UNFICYP na Cypre mali vo štvrtok po roku možnosť opäť uvidieť svojich príbuzných. Slovenskí vojaci, viacerí otcovia detí a hlavy rodín, tam plnili úlohy vyplývajúce z našich záväzkov v medzinárodných zmluvách.

„V rámci tejto rotácie sa vrátilo 80 príslušníkov ozbrojených síl. Ich hlavnou úlohou bolo plniť mandát na základe rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN číslo 186. Vojaci dohliadali na status quo na čiarach zastavenia paľby z roku 1974, ktoré tvoria hranice nárazníkového pásma,“ povedal počas slávnostného nástupu vojakov poradca veliteľa misie UNFICYP Stanislav Babnič.

Vojakov, ktorí sa vrátili z Cypru, vystriedalo už 10. marca 2017 ďalších 82 slovenských vojakov. Momentálne v tejto stredomorskej krajine pôsobí 169 našich vojakov, z toho je osem žien.

Podľa informácií z ministerstva obrany, slovenskí vojaci na Cypre velia Sektoru 4, ktorý pozostáva z 294 vojakov. Okrem Slovákov sú tam aj vojaci z Maďarska, Srbska a Ukrajiny. Od roku 2001 sa na Cypre vystriedalo už viac ako 3000 slovenských vojakov, z toho bolo 129 žien.

Vojaci, ktorí sa v týchto dňoch vrátili z mierovej misie, si v priestoroch Taktického krídla generálmajora Otta Smika na Sliači prevzali z rúk štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka medailu za službu v mierových a pozorovateľských misiách.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Návrat kontingentu slovenských vojakov z misie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM