Monika Obrtalová Rôzne

Na Sliači pristane aj lietadlo so systémom AWACS

Prieskumné lietadlo so systémom AWACS, teda kontrolným systémom a systémom pre včasné varovanie v prípade vzdušného ohrozenia, lotyšská akrobatická skupina Baltic Bees či historické bojové lietadlo Speedfire. To je iba niekoľko mien z bohatého progra

Podľa Huberta Štoksu, riaditeľa Slovenskej leteckej agentúry (SLA), ktorá je hlavným organizátorom leteckých dní, pôjde o jednu z najväčších prehliadok svojho druhu v novodobej histórii Slovenska. „Zúčastnia sa jej lietadlá a vojenská technika z 15 krajín,“ uviedol. Už teraz sa návštevníci môžu tešiť na statické a dynamické ukážky letectva Ozbrojených síl SR a lietadiel z krajín NATO. Praktické zásahy predvedú Policajný zbor SR a Integrovaný záchranný systém SR. V programe nebude chýbať majstrovstvo Slovenského národného aeroklubu a divácky atraktívne vystúpenie pilota svetovej série leteckých pretekov Aero GP.

Tohtoročné letecké dni potešia divákov jedinečnou leteckou prezentáciou. U.S. Air Forces, ktoré sú dislokované v Európe. Na Medzinárodných leteckých dňoch – SIAF 2011 predstavia tri lietadlá. Po prvý krát budú na leteckých dňoch na Slovensku stroje KC 135 STRATOTANKER a C 21 Learjet. Tretím, medzi americkými pilotmi veľmi obľúbený lietadlom, ktoré bude na sliačskom letisku, je C-130 Herkules. Tento stroj sa využíva najmä pri špeciálnych leteckých operáciách. Medzi lákadlá leteckých dní už tradične patria akrobatické vystúpenia zvučných sólo pilotov a skupín. Na SIAF 2011 priletia z domovského letiska Tukums v Lotyšsku Baltské včely – Baltic Bees.

Baltic Bees vznikli v roku 2008 ako prvá a jediná profesionálna akrobatická skupina v pobaltských štátoch. Odvtedy sa zúčastňuje na rôznych leteckých prehliadkach po celom svete. V talóne majú aj špeciálne, veľmi zložité kúsky. Oblohu križujú nepochopiteľnými manévrami, často rýchlosťou vyššou než 600 km/h. Pätica pilotov lieta na strojoch L-39 československej výroby. Na Slovensku ich preslávila legendárna skupina Biele albatrosy. Piloti dnes už neexistujúcej skupiny Biele albatrosy budú mať na leteckých dňoch pri príležitosti 20. výročia vzniku autogramiádu.

Okrem toho bude pre návštevníkov po oba dni k dispozícii množstvo sprievodných akcii. „Jednou z pripravovaných atrakcií je aj príchod pancierového vlaku na letisko s novou výstavou z histórie našej armády a priamo na letisko prídu aj tri vlaky s návštevníkmi, ktoré budú pre túto príležitosť vypravené zo stanice v Banskej Bystrici,“ dodal riaditeľ SLA.

Zdroj: TASR Foto: flymag.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM