Jakub Forgács Správy

Na Sliači chcú postaviť novinku. Neobvyklý označovník s cestovným poriadkom uprostred sídliska

Uprostred sídliska, ktoré pred desiatkami rokov obývali sovietski okupanti. Práve tu na Sliači chcú postaviť pamätník. A nie hocijaký!

Ilustračný obrázok k článku Na Sliači chcú postaviť novinku. Neobvyklý označovník s cestovným poriadkom uprostred sídliska
Zdroj: TASR

Pamätník odchodu sovietskych vojsk priamo uprostred sídliska, ktoré v rokoch 1968–1991 obývali okupační dôstojníci a ich rodiny, chcú postaviť onedlho na Sliači. Toto kúpeľné mestečko s neďalekým vojenským letiskom bolo totiž posledným miestom v bývalom Československu, odkiaľ pred 25 rokmi odleteli späť do vlasti poslední sovietski vojaci.

Pamätník aj pamätné miesto

„Vybudovanie pamätníka a pamätného miesta by malo ľudom pripomínať, že Sliač bol ako jedno z mála miest v Československu pobytom sovietskych vojsk bezprostredne postihnutý,“ povedal garant projektu Milan Julény.

Na Sliači a letisku Tri duby trávili viac ako dve desaťročia tisícky sovietskych vojakov s rodinami. V časti Pod kozákom im boli ponechané stovky nových bytov, ktoré mali pôvodne slúžiť Československej ľudovej armáde. Za ich pôsobenia došlo v katastri Sliača k rozsiahlej devastácii životného prostredia rôznymi odpadmi.

Neobvyklý označovník

Iniciátori projektu chcú už 27. júna, pri príležitosti 25. výročia odchodu sovietskych vojsk, odhaliť na Cikkerovej ulici oceľový „zástavkový označovník s nosičom cestovného poriadku“. Bude na ňom vyznačený čas príchodu a odchodu okupačnej armády z nášho územia.

V druhej etape, ktorá by mala nasledovať, chcú organizátori vybudovať pamätné miesto s parkom. O grant na realizáciu stavby vo výške 97 750 eur, už požiadali v Bruseli v rámci Programu Európa pre občanov.

Julény vidí vo vybudovaní pamätníka a parku nielen symbol, ale aj cieľ turistických zastavení ľudí zo západnej i východnej Európy. „Sami takto môžu spoznať miesto, kde sa svojím spôsobom lámali dejiny,“ dodal.

Čítajte tiež:

Žiaci sa budú učiť vskutku netradične. Pri Zvolene vyrastá záhrada, aká sa len tak nevidí a nielen to!

Originálny nápad ľudí pri Zvolene: Vzniknú tu chodník k jedlému lesu aj včelí, motýlí a vtáčí ostrov

Na Sliači má vyrásť nový pamätník: Pozrite si FOTO
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM