Monika Obrtalová Rôzne

Na Sliač priletí 100 lietadiel

Približne stovku lietadiel z 13 štátov a NATO uvidia návštevníci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2011, ktoré sa uskutočnia v dňoch 27. a 28. augusta na letisku Sliač. Ich organizátor, Slovenská letecká agentúra ich pripravuje bez štátnej dotácie od

„Súťaž sme sa rozhodli uskutočniť aj napriek tomu, že podujatie finančne nepodporujeme. Chceme, aby aj takéto akcie boli organizované na základe transparentnosti a určenia rovnakých podmienok pre všetkých,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii na Sliači k SIAF 2011 minister obrany Ľubomír Galko. Štát prostredníctvom MO v minulosti obdobné podujatia financoval. Napríklad vlani na ich zorganizovanie v Piešťanoch vynaložil 100.000 eur. Podľa Galka bol však výber organizátora minimálne pochybný. Peniaze na podujatie preto pre tento rok nevyčlenil a navyše na organizovanie leteckých dní vyhlásil súťaž. Prihlásili sa tri subjekty, pričom jeden zo záujemcov bol pre nesplnenie podmienok vyradený.

Podľa riaditeľa SLA Huberta Štoksu, medzinárodné letecké podujatie je koncipované s rozpočtom asi 275.000 eur. „Už teraz sme ale rozpočet mierne prekročili,“ uviedol. Potrebné financie však získajú od reklamných partnerov a sponzorov a tiež zo vstupného. Štoksa očakáva v prípade dobrého počasia návštevu 20.000 až 30.000 divákov každý deň. Medzinárodné letecké dni SIAF 2011 majú mať na Slovensku niekoľko premiér. K najočakávanejším patrí prílet lietadla E-3 Sentry AWACS s typickou kruhovou anténou na trupe. Návštevníci leteckých dní môžu dokonca nahliadnuť aj do jeho útrob. Zlatým klincom najprestížnejšej leteckej udalosti roka je premiérová účasť akrobatickej skupiny z Lotyšska Baltické včely (Baltic Bees), ktorá sa predstaví na piatich cvičných podzvukových lietadlách L-39 Albatros.

Pre návštevníkov leteckých dní sú však pripravené aj ďalšie statické a dynamické ukážky slovenského civilného a vojenského letectva, predvedú sa tiež letectvá krajín NATO, dynamické letové a pozemné ukážky predvedú Policajný zbor SR, Integrovaný záchranný systém SR, Hasičský a záchranný zbor SR a Letka Ministerstva vnútra SR. Nebude tiež chýbať návrat do histórie. Pri letisku bude pristavený historický pancierový vlak Štefánik a rekonštrukciu leteckej bitky z II. svetovej predvedie košický RetroSkyTeam. Divácki zaujímavý bude aj pretek osobného auta Mercedes SLS a stíhačky L-29 Delfín a autogramiáda legendárnych Bielych albatrosov pri príležitosti 20 výročia ich vzniku.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2011 sa budú konať v rámci oficiálnych národných osláv výročia Slovenského národného povstania. Účastníci leteckých dní si tiež pripomenú návrat Zmiešaného krídla Otta Smika Sliač na Sliač a tiež výročia víťazstva nad fašizmom a konca 2. svetovej vojny, vzniku Ústavy Slovenskej republiky, vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Tohoročnými programovými partnermi SIAF 2011 sú Ministerstvo obrany SR ako hlavný programový partner, Ministerstvo vnútra SR, na organizácii sa podieľajú aj Banskobystrický samosprávny kraj, Letisko Sliač, a.s., Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ako spoluorganizátori Ministerstvo obrany SR, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ministerstvo vnútra SR, mestá Banská Bystrica, Zvolen a Sliač, Letové prevádzkové služby SR a Letecký úrad SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM