Monika Obrtalová Rôzne

Na Sliač príde 100 000 ľudí: Ako bude riešená doprava?

Najväčšia letecká udalosť roka už klope na dvere. Medzinárodné letecké dni SIAF privíta sliačske letisko 1-2. septembra. Očakáva sa, že na akciu zavíta až 100 000 návštevníkov. Medzi najväčšie lákadlá určite patrí prílet amerického strategického bomb

„Samozrejme, aj účasť talianskeho národného tímu Frecce tricolori a ako bonbónik účasť ruskej stíhačky MiG-29M2,“ uviedol marketingový riaditeľ MLD SIAF 2012 Hubert Štoksa. Podujatia sa má zúčastniť vrátane Slovenska 14 štátov, očakáva sa 400 účastníkov a 95 lietadiel. Predstavia sa aj vzdušné sily Ozbrojených síl SR. Tzv. dogfight predvedie dvojica domácich lietadiel MiG-29. Od tohto ročníka sa bude tiež odovzdávať putovná cena Otta Smika za najlepšiu dynamickú ukážku.

[color=#0066ff]Celý sedemhodinový program začne o 10.00 h a o 17.00 h by mal končiť. Možný bude aj bezbariérový vstup do stíhačky. Výkonný riaditeľ MLD SIAF 2012 Milan Konvičný informoval, že organizátori zmenili aj filozofiu úvodného ceremoniálu, nakoľko sa v tomto týždni konajú oslavy SNP. Letecké dni začínajú o 10.00 h a otvárajú ich prvé lietadlá. „O 11.00 h bude program prerušený a bude úvodný ceremoniál. Na jeho koniec bude prelet historických lietadiel, ktoré kedysi pôsobili v 2. Svetovej vojne, a to bude také defilé, ktoré otvorí samotné letecké dni,“ uviedol Konvičný.[/color]

[blockquote]Nával ľudí môže zapríčiniť aj problémy v doprave. Organizátori si však na to chcú dať bacha. Čo sa týka parkovania, pripravený je štvornásobný počet parkovacích miest oproti vlaňajšku. „Minulý rok bol obrovský tlak, tohto roku sme si dali na to pozor, aby sme pripravili čo najväčší komfort pre návštevníkov. Čiže, parkovanie sa neplatí, kyvadlová doprava z parkovísk je zdarma,“ konkretizoval Štoksa. V spolupráci so SAD Zvolen je pripravená aj doprava z autobusovej stanice vo Zvolene a zo železničnej stanice v Banskej Bystrici, premávať tak bude mimoriadna linka so štandardným cestovným.[/bloc­kquote] Pre návštevníkov je ďalej pripravená rodinná a detská zóna s atrakciami zadarmo, napríklad tu bude X-BOX fun aréna, kde budú pre deti pripravené herné „Samozrejme, aj účasť talianskeho národného tímu Frecce tricolori a ako bonbónik účasť ruskej stíhačky MiG-29M2,“ dodal Štoksa. Podujatia sa má zúčastniť vrátane Slovenska 14 štátov, očakáva sa 400 účastníkov a 95 lietadiel. Predstavia sa aj vzdušné sily Ozbrojených síl SR. Tzv. dogfight predvedie dvojica domácich lietadiel MiG-29. Od tohto ročníka sa bude tiež odovzdávať putovná cena Otta Smika za najlepšiu dynamickú ukážku.

Lety riadené špeciálnym softvérom[/co­lor][/size]

Pri príprave tohto podujatia využili organizátori nový prvok – celý proces plánovania, letový program je riadený špeciálnym softvérom. „Tento softvér nám zabezpečuje hlavne bezpečnosť, to znamená, jednotlivé lety, ktoré idú za sebou, ktoré sú riadené nejakým procesom, sú postavené tak, aby boli dodržané úplne všetky bezpečnostné pravidlá, ktoré sú stanovené normami,“ vysvetlil Konvičný. Sekundárnou záležitosťou tohto softvéru je, že zabezpečuje on-line prenos zmien na všetky pracoviská na letisku.

Týmto spôsobom sa zabezpečuje aj informácia pre návštevníkov – na androide už totiž vyšla aplikácia, ktorú si možno voľne stiahnuť. Návštevník dostáva v reálnom čase všetky zmeny letového programu. Všetko, čo sa na letisku bude robiť v reálnom čase, bude dostávať priamo do svojho telefónu. Čaká sa aj na schválenie od Apple.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM