Monika Obrtalová Kultúra

Na slávnosti pod Poľanou zavítali aj Bystričania

Víkend s rekordnými teplotami strávili mnohí Bystričania pri vode, no milovníci folklóru radšej uprednostnili návštevu 46. ročníka Folklórnych slávnosti pod Poľanou, ktoré sa len včera podvečer skončili v Detve. V areáli amfiteátra bolo približne 40

Podľa primátora Detvy Jána Šufliarskeho organizátori nezaznamenali ani výrazné komplikácie, sťažnosti či problémy. „Nemali sme ani žiadne vážne hlásenia od našich mestských policajtov,“ pripomenul. Najväčší záujem bol o sobotný večerný program, venovaný jubilantom, v ktorom sa predstavil domáci folklórny súbor Detva a ľudová hudba Ďatelinka, tiež súbor Marína zo Zvolena ako aj východniarske súbory a muziky s jubilantským medailónom.

Za veľmi dobrú myšlienku, ktorá sa tento rok ako novinka osvedčila, označil Šufliarský prezentáciu obcí Hrušov, Vlachovo, Liptovská Teplička a Dobrá Niva, ktoré boli ocenené v súťaži Dedina roka. Na festivale dostali priestor nielen na ukážku svojho folklóru, ale aj remesiel a podávanie tradičných jedál. Podľa programovej predsedníčky FSPP Anny Ostrihoňovej bude do budúcnosti viac ako potrebné nájsť prostriedky na komplexnejšiu rekonštrukciu prírodného amfiteátra. Mesto síce každoročne investuje do jeho obnovy okolo 10 tisíc eur, ale to pokryje iba akútne opravy a nevyhnutnú údržbu.

Náklady na výraznejšiu rekonštrukciu by podľa Ostrihoňovej mohli prevýšiť 100 tisíc eur. Mesto na to ale v súčasnosti nemá. Peniaze nateraz nevie získať ani zo štátnych prostriedkov či európskych dotácií. Drevený amfiteáter vybudovaný v roku 1975 si už napríklad vyžaduje výmenu niektorých nosných trámov a taktiež nové nátery.

Zdroj: TASR Foto: uniag.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM