Monika Obrtalová Rôzne

Na Ružovej ulici pribudne Pink park

Neupravený priestor medzi panelovými domami na Ružovej ulici na banskobystrickom sídlisku Rudlová-Sásová sa zmení na verejnú oddychovú zónu. Podujala sa na to skupina ľudí, ktorá na úpravu schátraného detského ihriska dostala od nadácie Ekopolis 5000

Ekopolis okrem projektu Pink park – verejná oddychová zóna podporil rovnakou sumou aj ďalšie štyri projekty, ktoré uspeli v grantovom programe PrieStory 2010. „Do architektonického návrhu projektu sa zapojilo viacero dospelých i deti z Ružovej ulice. Projekt potom spracoval architekt. Priestor sme rozdelili na dve časti, na oddychovú a pre deti. V prvej budú najmä lavičky, v druhej pieskovisko, hojdačky, domček, deti si presadili "opičiu dráhu“. Celú akciu chceme dokončiť v auguste, najneskôr v septembri," povedala jedna z iniciátoriek akcie Jana Lubyová.

Podstatou každého podporeného projektu z grantového program PrieStory 2010 je zapojenie sa verejnosti do vytvárania konkrétneho verejného priestranstva už od fázy plánovania. V miestnych komunitách sa uskutočňujú plánovacie stretnutia, prieskumy názorov a diskusie, ktorých cieľom je zistiť predstavy verejnosti a následne ich využiť pri úprave konkrétneho priestoru. „Stretnutia súčasne slúžia na spoznávanie a vytvorenie tradície spoločného riešenia vecí, ktoré sa týkajú celej komunity,“ konštatovala manažérka programu PrieStory 2010 Martina Paulíková.

Z grantového programu PrieStory 2010 získalo podporu po 5000 eur päť zaujímavých projektov. Okrem Banskej Bystrice ich zrealizujú v Bátovciach v okrese Levice, Borinke (okres Malacky), Hrušove (okres Rožňava) a vo Volkovciach (okres Zlaté Moravce). Do uzávierky prišlo do nadácie 28 žiadostí z celého Slovenska spolu v hodnote 136 tisíc eur. Témou tohto ročníka programu je úprava priestranstiev pre skvalitnenie života obyvateľov – susedov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM