Monika Obrtalová Kultúra

Na oslavu 30. výročia pozvali aj prezidenta

Pri príležitosti 30. výročia založenia Folklórneho súboru Bystrina sa v piatok 29. októbra v Estrádnej sále bývalého Domu kultúry uskutoční pre širokú verejnosť zaujímavý galaprogram. Na oslavách by sa mali zúčastniť aj čelní predstavitelia politické

Banskobystrický folklórny súbor Bystrina vznikol v októbri 1980. Tvorí ho 50 mladých ľudí, prevažne študentov stredných a vysokých škôl, ktorých spája spoločný záujem o slovenský folklór. Aj takýmto spôsobom sa snažia uchovávať ľudové tradície slovenských regiónov. Jeho zriaďovateľom je Park kultúry a oddychu v Banskej Bystrici. Do roku 2007 bol vedúcim súboru a choreografom Ján Pivoluska, no od roku 2007 je FS Bystrina pod vedením Miroslava Šávolta.

Súbor sa sústreďuje na spracovanie folklórneho materiálu z oblastí Podpoľania a Horehronia, ale aj na tance zo Zemplína, Terchovej, Oravy či Myjavy. O kvalite tohto amatérskeho súboru hovorí viac ako 30 každoročných vystúpení na domácich pódiách, ale aj účasť na festivaloch v Európe, Ázii a Afrike. Práve v duchu slovenských ľudových tancov sa súbor Bystrina predstaví aj na oslavách 30. výročia svojho založenia. Program si môžu záujemcovia pozrieť v piatok 29. septembra o 19.00 hodine v Europa culture centre.

moo, FS Bystrina

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM