Jakub Forgács Rôzne Správy

Na operáciu odchádzajú so smiechom. Malých pacientov v Bystrici rozveseľujú klauni

V bystrickej nemocnici funguje unikátna novinka. Zdravotní klauni robia radosť deťom pred operačnými zákrokmi. Pozrite, ako sa im darí!

Ilustračný obrázok k článku Na operáciu odchádzajú so smiechom. Malých pacientov v Bystrici rozveseľujú klauni
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

Dnes, ako každý piatok, sa Klinika detskej chirurgie SZU v Banskej Bystrici naplní smiechom a dobrou náladou. Deti, ktoré tu čakajú na operáciu, prídu rozveseliť zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors.

Prekonanie strachu

Čítajte tiež: Šľachetný čin Bystričanov s dobrým srdcom. Núdznym pomáhajú nevšednými zbierkami

Sú to už dva mesiace, čo zdravotní klauni pravidelne navštevujú Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou Banská Bystrica s unikátnym programom N.O.S. (Na Operačnú Sálu). Cieľom tohto programu je pomáhať deťom prekonať pocity strachu a napätia a pomocou humoru im navodiť psychickú pohodu, ktorá je pred chirurgickým zákrokom veľmi dôležitá.

Program N.O.S. má za sebou pilotné skúšobné obdobie a vďaka pozitívnym ohlasom pokračuje v banskobystrickej detskej nemocnici ďalej. Z návštev zdravotných klaunov sa tešia nielen samotné deti, ale aj ich rodičia, či starí rodičia.

„Vždy som si myslela, že klauni možno trochu zabavia deti, no nevedela som, že im dokážu pomôcť zbaviť sa strachu až v takom rozsahu. Natálka bola veľmi vystresovaná z odberu krvi, ale keď bol pri nás zdravotný klaun, vkuse sa smiala. Ďakujem klaunom za ochotu, aj za to, že odprevadili Natálku na operačnú sálu. Smiech naozaj pomáha,“ povedala pani Jarmila, ktorá zažila zdravotných klaunov so svojou vnučkou Natálkou.

Prínos pre pacientov

Prínos zdravotných klaunov oceňuje aj odborný zdravotnícky personál nemocnice.„Po­zitívna emócia je v procese liečby dieťaťa veľmi dôležitá. A práve humor, radosť, smiech a dobrá nálada, ktoré zdravotní klauni prinášajú na našu kliniku, ju dokážu prebudiť nielen v deťoch, ale aj v ich rodičoch, ktorí sú v súvislosti s operačným výkonom a hospitalizáciou tiež vystresovaní," uviedla vedúca sestra Kliniky detskej chirurgie SZU v DFNsP Banská Bystrica Mgr. Ľudmila Oravkinová.

Hoci program N.O.S je v DFNsP Banská Bystrica novinkou, zdravotní klauni navštevujú túto nemocnicu už desiaty rok. Dvakrát do týždňa rozveseľujú deti hospitalizované na lôžkových oddeleniach nemocnice a raz do týždňa sa starajú o dobrú náladu v čakárňach pred ambulanciami detských lekárov.

Pozrite si v bohatej fotogalérii aj pestré zábery z ulíc mesta, zachytené začiatkom októbra!

Čítajte tiež: FOTO: Bystričania sa konečne dočkali. Čierna skládka pri rómskej osade zmizne!

V OBRAZOCH: Keď Bystrica začne hrať farbami jesene
60
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM