Michal Majer Rôzne

Na Novej holi pribudne reštaurácia

Najväčšie a najkvalitnejšie lyžiarske stredisko v banskobystrickom okrese na Donovaloch by v budúcom roku malo ponúknuť svojim návštevníkom atraktívnu novinku - panoramatickú reštauráciu na vrcholovej stanici lanovky. Na Novej holi sa tak bude nachád

Reštauračné zariadenia na vrcholových staniciach lanoviek sú v západnej Európe bežným štandardom. V tomto smere Slovensko za inými zimnými destináciami výrazne zaostáva. K budovaniu nových zariadení dochádza len zriedka a servis pre turistov zabezpečujú buď údolné stanice lanoviek, alebo horské chaty postavené ešte za bývalého režimu alebo skôr.

Obľúbené horské stredisko na Donovaloch však na budúci rok plánuje tento rozdiel zmazať. Za približne 1 milión eur chce totiž bratislavská spoločnosť GOIMPEX postaviť na vrcholovej stanici lanovky celoročne fungujúcu reštauráciu s rýchlym občerstvením a vytvoriť tak sociálno – hygienické zázemie pre návštevníkov a lyžiarov. Stravovacie zariadenie sa bude nachádzať na mieste súčasnej vrcholovej stanice, s ktorou bude tvoriť jeden celok. Vo výške 1356 metrov nad morom by mali vzniknúť aj vyhliadkové terasy pre približne 160 osôb. Okrem výstavby samotnej reštaurácie dôjde aj k vybudovaniu potrubí pre prívod pitnej vody a odvod odpadových vôd, ktoré budú trasované popod sedačkovú lanovku až do Donovalov – časť Mišúty.

Samotnému schváleniu projektu predchádzal veľmi dlhý proces posudzovania zámeru príslušnými orgánmi. Výstavba sa totiž dotkne významných chránených území a investor preto musel čakať na rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja. To sa nakoniec koncom augusta vyjadrilo k zámeru kladne a stavbu reštaurácie schválilo. Výstavba by sa podľa plánov mala začať v roku 2011, pričom v tom istom roku privíta reštaurácia aj prvých hostí. V novej prevádzke by mali nájsť prácu 4 ľudia.

gr, eia.enviroportal.sk Foto: parksnow.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM