Monika Obrtalová Rôzne

Na Moskovskej bude opäť fungovať bikrosové ihrisko

Už takmer mesiac mladí športovci a členovia Občianskeho združenia Extreme pracujú na zveľadení priestorov bývalého bikrosového areálu na Moskovskej ulici. Prinavrátiť mu niekdajšiu povesť, no najmä obnoviť šport, ktorý v meste pod Urpínom zatiaľ nemá

„Snažíme sa takýmto krokom vytvoriť podmienky pre šport, ktorý sa v Bystrici kedysi aktívne pestoval práve na bikrosovom ihrisku na Moskovskej. Potom sa však na bikros zabudlo a trať, ktorá bola pred mnohými rokmi jednou z najlepších na Slovensku schátrala a zarástla burinou,“ vysvetlil jeden z iniciátorov projektu rekonštrukcie ihriska na bikros Lukáš Hirič z OZ Extreme. Bikros je vlastne individuálny šport, pri ktorom medzi sebou súťažia jazdci na špeciálne upravených tratiach. Trať je postavená na pomerne malej ploche a medzi štartom a cieľom je len malý výškový rozdiel. Rozhodujúca je podľa priaznivcov tohto športu rýchlosť, výbušnosť a cit pre bicykel.

Pôvodný bikros sa však už na novom ihrisku jazdiť nebude. "Dali sme prednosť podobnému športu – dirt, kde sa už nesúťaží na rýchlosť, ale jazdec musí jednoducho zvládnuť rozličné triky pri skokoch,“ vysvetlil Lukáš za celé občianske združenie, ktoré zvolilo túto cestu z dôvodu, že je to u dnešnej mládeže viac „in“. „Chceme dať ľudom podmienky nielen pre rozvoj tohto športu, ale aj ich samých. Aby sa mohli realizovať v niečom čo ich baví, prípadne by len zavítali do tohto prostredia, porozprávali sa s kamarátmi a jednoducho nesedeli doma, ale na čerstvom vzduchu,“ vysvetlil Lukáš Hirič.

Peniaze na rekonštrukciu areálu pôjdu z grantu telekomunikačnej spoločnosti, ktorá zverejnila pred časom na svojej stránke výzvu na predkladanie podobných projektov. „Ide o celoeurópsky projekt s názvom Think BIG spoločnosti Telefónica O2 Slovensko v spolupráci s nadáciou Ekopolis a Nadáciou pre deti Slovenska. Celkové náklady sme odhadli na približne 6 tisíc eur, z toho viac ako polovica ide zo spomínaného programu a zvyšok ešte zháňame cez rôzne ďalšie granty a sponzorov,“ priznal sa Lukáš.

Celý park by mal byť dokončený koncom júla a pozostávať bude z množstva zaujímavých bikrosových atrakcií. „V konečnej podobe by mal park obsahovať veľkú lajnu, na ktorej budú 3 dirty, 2 narýchováky a klopenka väčších rozmerov určených hlavne pre súťaže. Ďalšie dve lajny by mali byť menšie, dve vedľa seba, po 3 dirty aj s plošinou pre bezpečné jazdenie určené pre mladších záujemcov,“ uzavrel vymenúvanie najrozmanitejších atrakcií v budúcom bikrosovom areáli Lukáš, ktorého súčasťou budú aj nové lavičky, smetné koše a altánok ako ochrana pred nečakaným dažďom.

moo Foto: OZ Extreme

bikros
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM