Jakub Forgács Správy

Na Hron vyrazili Tancujúce plte. Zažiť môžete plavbu dlhú až 60 km

Plavba na Dunajci je vychýrenou. V týchto dňoch sa však rozbehla pltnícka sezóna aj na Hrone.

Ilustračný obrázok k článku Na Hron vyrazili Tancujúce plte. Zažiť môžete plavbu dlhú až 60 km
16
Galéria
Foto: Nicole Regecová

V týchto dňoch sa rozbehla pltnícka sezóna na Hrone. Tzv. Tancujúce plte na Hrone síce nemajú takú reklamu ani tradíciu, ako prevádzkovanie pltí na Dunajci, Orave, Váhu, na požiadanie ich však stále využívajú skupiny turistov, ktorí môžu zažiť plavbu až 60 kilometrov dlhú.

Plavbu na pltiach po strednom Hrone prevádzkuje od roku 2005 Prvé pltnícke združenie. „Našou snahou je ponúknuť zaujímavú turistickú atrakciu pre domácich záujemcov o netradičný splav, ako aj pre návštevníkov nášho regiónu,“ povedal zástupca združenia Vladimír Ivanko. „Cesta vedie historickým územím s mnohými prírodnými zaujímavosťami,“ do­dal.

Turisti často využívajú asi štvorkilometrovú, 40-minútovú plavbu zo Sliača do Zvolena a ešte o niečo ďalej, do vodáckeho tábora v Budči, či až do Hronskej Dúbravy, čo je asi 10-kilometrová trasa. Prevádzkovatelia však ponúkajú turistom aj dlhšie trate, a to od prístaviska Majer pri Banskej Bystrici až po Revištské Podzámčie v okrese Žarnovica. Táto trasa má približne 60 kilometrov a s programom sa dá absolvovať za dva dni.

Tancujúce plte na Hrone sa charakterizujú ako rekreačno-poznávacia atrakcia s nádychom dobrodružstva. Podľa Ivanka ide o akýsi návrat ku koreňom predkov, ktorí túto rieku kedysi bežne splavovali.

Prvý splav Hrona na pltiach po rokoch
16
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM