Monika Obrtalová Kultúra

Na Horehronských slávnostiach vystúpi 1400 účinkujúcich

Takmer 1400 účinkujúcich, desať scénických programov, tri výstavy, štyri prezentujúce sa dediny a asi 30 remeselných výrobcov - to je stručná číselná charakteristika 47. ročníka folklórneho festivalu Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe, ktorý sa us

Podľa Márie Paľúchovej, riaditeľky Stredoslovenského osvetového strediska (SOS) v Banskej Bystrici, ktoré je hlavným organizátorom, festival sa od svojho vzniku zameriava na prezentáciu mnohých foriem tradičnej duchovnej a materiálnej kultúry Horehronia a Pohronia a jeho programy pravidelne ponúkajú aj hudobný a tanečný folklór z ďalších regiónov Slovenska i zo zahraničia.

Okrem desiatok regionálnych súborov a sólistov budú k najočakávanejším hosťom festivalu patriť jubilujúci folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, jeho hosť FS Háj z Rimavskej Soboty, Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) z Prešova a krajanský súbor z Erdevíka v Srbsku. Organizátori okrem programov v amfiteátri pripravili aj zaujímavé sprievodné podujatia. Na námestí je počas soboty a nedele pripravený tradičný jarmok – tento raz sa na ňom predstavia vybrané obce z „Horního vidieka“ – Predajná, Jasenie, Nemecká a Brusno.

„Predstavovanie života, zvykov a tradičnej kuchyne horehronských obcí sa nám za uplynulých 11 rokov osvedčilo. Zo 75 dedín regiónu sme takto uviedli už 25,“ pripomenula riaditeľka SOS. Festival, ktorý patrí k najstarším na Slovensku, získal za uplynulých niekoľko rokov na popularite. Aj keď sú kapacity pred časom obnoveného amfiteátra obmedzené, za tri dni zhliadne programy asi 10.000 ľudí. V prípade priaznivého počasia očakávajú organizátori rovnaký počet aj tento rok.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM