Jakub Forgács Rôzne

Na bystrickom sídlisku sa činili dobrovoľníci: Maľovali dôchodkyne aj ľudia z iných častí mesta

Všimli ste si, že je v našom meste opäť o jedno zanedbané zábradlie menej? Môžu za to dobrovoľníci, ktorí nelenili a svoj voľný čas venovali skrášľovaniu mesta. Takto sa im darilo...

Ilustračný obrázok k článku Na bystrickom sídlisku sa činili dobrovoľníci: Maľovali dôchodkyne aj ľudia z iných častí mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Po vydarenej akcii organizovanej Banskobystrickým okrášľovacím spolkom (BBOS) na moste pri Malej železničnej stanici sa tentokrát dobrovoľníci presunuli na sídlisko Fončorda. V sobotu odstránili hrdzu a namaľovali základný biely náter, aby mohli v nasledujúci deň dať zábradliu červeno biely vrchný náter.

Tip dostali od dôchodkýň

„Tip na akciu nám dali seniorky z AkSenu, ktoré sa pravidelne zúčastňujú našich aktivít a ktoré sa už nemohli dlhšie pozerať, v akom stave sa zábradlie nachádza. V bývalej ZŠ Okružná sa totiž počas minulého školského roka stretávali v rámci svojich aktivít a bolo im úprimne ľúto, ako vyzerá zábradlie na hlavnej frekventovanej ulici. A tak sme neváhali, dohodli sme termín, a vyrazili do akcie,“ uviedla Diana Vigašová z BBOS.

Ako uviedli organizátori, v sobotu sa zúčastnilo 5 dobrovoľníkov a v nedeľu 16, pričom práca išla od ruky. Prvý deň trvala takmer tri hodiny, ale v nedeľu už maľovanie išlo veľmi rýchlo – niečo vyše hodiny. Opäť nechýbala dobrá nálada, ale aj nespokojnosť so stavom zanedbaných miest v Banskej Bystrici.

Pomôcť prišli aj Sásovčania

Podľa Vigašove sa často stáva, že sa ľudia na týchto akciách vyžalujú, kde je ešte neporiadok, zanedbaná lavička alebo zanedbaný smetný kôš. "Za každý podnet ďakujeme, ale keďže máme presný plán aktivít na tento rok, nie je v našich personálnych ani finančných možnostiach suplovať samosprávu do takej širokej miery, aby boli všetci spokojní. Aktivity robíme najmä preto, aby sme upozornili na problém, ukázali na pomerne jednoduché riešenie, ale aj podnietili Banskobystričanov k aktivite. Ľudia chodia na naše akcie radi, vždy spoznajú nových ľudí, dobrovoľníkov a odchádzajú s úžasným pocitom vykonanej záslužnej práce. A to dokáže zahnať akúkoľvek kritiku a nespokojnosť do úzadia,“ doplnila Vigašová.

Podľa organizátorov sa akcií zúčastňujú ľudia rôznych vekových kategórií od rodičov s deťmi, cez študentov, pracujúcich až po dôchodcov. Na Fončorde prevládali práve dôchodkyne, ktoré na zábradlie organizátorov upozornili. „So seniormi a seniorkami z AkSen aktívny senior spolupracujeme už dlhšie a ešte nikdy nás nesklamali. Zaujímavé je, aké pozitívne ohlasy a chválu vyvolávajú u mladšej generácie a veru môžeme si od nich brať príklad, aké sú aktívni a energickí! Tiež som bola prekvapená, že akcie na Fončorde sa neváhali zúčastniť aj obyvatelia iných mestských častí, napríklad zo Sásovej,“ dodala Vigašová.

Najbližšiu dobrovoľnícku aktivitu, ktorú by ste si nemali nechať ujsť, je projekt Natri si svoju lavičku!, ktorý realizuje Komunita BB, Zelená hliadka BB a BBOS na podnet a v spolupráci mladej Banskobystričanky Jany Mojšovej v Mestskom parku, a to už v sobotu 23. augusta od 9:00.

Foto: Banskobystrický okrášľovací spolok

Dobrovoľníci sa pustili do skrášľovania bystrického sídliska
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM