Jakub Forgács Samospráva

Na bystrickom magistráte došlo k významnej udalosti: Veľký krok v súvislosti s novou autobuskou

Už o niekoľko mesiacov má pod Urpínom vyrásť nová autobusová stanica. Práve jej sa týkalo dôležité stretnutie na banskobystrickom magistráte. Tu sú ďalšie podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Na bystrickom magistráte došlo k významnej udalosti: Veľký krok v súvislosti s novou autobuskou
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrický primátor Ján Nosko a dvaja majitelia, konatelia českej firmy Primum, ktorá je investorom a stavia novú autobusovú stanicu v meste pod Urpínom sa v stredu stretli na magistráte. Nestalo sa tak náhodou, podpísali zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. Týka sa kúpy dopravnej časti stanice po jej vybudovaní a skolaudovaní. Mesto odkúpi dopravnú časť za 3,2 milióna eur bez DPH, čo v decembri odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo a na čo si mesto zoberie úver.

Do konca januára

Ako v stredu uviedol Ivan Hlaváček, jeden z majiteľov firmy, ktorá na trhu pôsobí 25 rokov a postavila vyše 100 obchodov Kaufland v Česku i Slovensku, ako aj ďalšie obchodné centrá, búracie práce na starej autobusovej stanici sú v plnom prúde. S ich ukončením a vyčistením priestoru počítajú do konca januára budúceho roka.

Potvrdil, že termín výstavby novej autobusovej stanice by chceli stihnúť okolo Veľkej noci 2017, kedy by ju chceli otvoriť. Mesto, pre ktoré je výstavba stanice prioritou, je pre ich spoločnosť strategickým partnerom. Nová stanica bude pozostávať z dopravnej i obchodnej časti.

Financovanie je zaistené

Ako Hlaváček poznamenal, je rád, že na stredajšom stretnutí na banskobystrickom magistráte bol aj riaditeľ jednej z financujúcich inštitúcií – Raiffeisen bank z Linzu, ktorý si prehliadol projekt i mesto a potvrdil, že je zaistené financovanie celej stavby.

„Som veľmi rád, že po 30 rokoch zakonzervovaného stavu stanice je tu realita. Verím, že najväčší banskobystrický strašiak vojde do histórie a zmizne,“ reagoval Nosko v súvislosti so schátralým skeletom desaťročia nedostavaného objektu v centre mesta.

Banskobystrickí mestskí poslanci väčšinou hlasov schválili vstup mesta do projektu výstavby novej autobusovej stanice Terminal Shopping Center Banská Bystrica. Podľa Noska mesto bude mať konečne kontrolu nad strategickým miestom, akým je autobusová stanica.

Čítajte tiež:

Aktualita z mimoriadneho rokovania: Padlo dôležité rozhodnutie týkajúce sa novej bystrickej stanice

Dôležité stretnutie, týkajúce sa novej autobusky v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM