Tlačové správy

Na Bratislavskom hrade otvoria stovky ustríc!

Chuťové poháriky návštevníkov Bratislavského hradu 22.-25. mája už tradične pošteklí Slovak Food Festival. Chýbať nebude to najlepšie zo slovenských regiónov, ale ani výber exotickejších špecialít!

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavskom hrade otvoria stovky ustríc!
Zdroj: Dnes24.sk

Tretí ročník Majstrovstiev SR v otváraní ustríc opäť prinesie možnosť ochutnať vychýrenú morskú špecialitu.

Profesionálni kuchári si v piatok 23. mája o 18.00 na hlavnom pódiu Slovak Food Festivalu už po tretí raz zmerajú sily v otváraní 30 plochých ustríc typu Belon. Spolu sa tak na gurmánskom podujatí otvorí minimálne 600 kusov známej lahôdky, ktoré po skončení súťaže poputujú na ochutnávku medzi divákov.

Pri kuchárskom zápolení bude v súlade s medzinárodnými pravidlami záležať nielen na rýchlosti, ale aj kvalite práce a úprave výsledku. Trestné sekundy tak porota udelí napríklad za narezanie tela ustrice pri otváraní, úlomky ulity v mäse, či nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a nesprávnu prezentáciu.

„Víťaz získa okrem vecných výhier aj účasť na európskom šampionáte v otváraní ustríc 2015, návštevníci festivalu sa zase môžu tešiť na neobvyklý gurmánsky zážitok. V METRO sa už dlhšie zameriavame na predaj čerstvých morských rýb a kôrovcov a s potešením sledujeme, že práve predaj ustríc má aj vďaka takýmto akciám stúpajúcu tendenciu. Ľudia sa neboja nových chutí a to je veľmi dobre,“ hovorí Vojto Artz, šéfkuchár veľkoobchodu METRO, ktorý je spoluorganizátorom majstrovstiev aj dodávateľom čerstvých ustríc. Okrem netradičnej súťaže však Vojto pripravuje na festival ešte jedno veľké lákadlo – spoločnú live cooking show s českým kolegom Zdeňkom Pohlreichom.

Vedeli ste, že…?

  • …ustrice obsahujú veľké množstvo bielkovín, ale aj zdravé tuky a minerály ako železo, meď, horčík a jód, vitamíny A, C a D či viaceré „Béčka“. Konzumujú sa živé s kvapkou citrónovej šťavy a najlepšie si ich vychutnáte s bielym suchým vínom, suchým sherry alebo šampanským.
  • …ustrice sa servírujú živé. Čerstvé ustrice vám skúsený kuchár naservíruje v tradičnom tucte alebo poltucte a po otvorení ulity sú plné vody. Tá musí byť číra a voňať morom.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM