Rôzne

My sa pýtame, kandidáti strany Smer-SD odpovedajú

Ešte neviete, koho a či pôjdete voliť v nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu? Možno vám pomôžeme sa rozhodnúť. Všetkým kandidátom sme položili štyri otázky týkajúce sa ich postojov a názorov. A tu si môžete prečítať ich odpovede...

Ilustračný obrázok k článku My sa pýtame, kandidáti strany Smer-SD odpovedajú
Zdroj: TASR

Upozornenie: Otázky sme poslali všetkým oficiálne ohláseným kandidátom do parlamentu Európskej únie. Nie všetci nám do redakcie poslali svoje odpovede, jednotlivé správy budeme preto vždy aktualizovať o nové reakcie.

Otázky:
1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za europoslanca?
2. Aký je váš postoj k EUÚ a aké sú vaše hlavné priority, ktoré chcete v europarlamente presadzovať?
3. Čo považujete za hlavné problémy vo fungovaní EÚ?
4. Ako vnímate ďalšie posilňovanie kompetencií EÚ? Ktorých kompetencií by sa národné štáty rozhodne nemali vzdať a do ktorých by EÚ nemala vôbec zasahovať a mali by ostať vyslovene v kompetenciách národných vlád?

Boris Zala

1. Venujem sa problematike integrácie Slovenska do EÚ už viac ako desaťročie. Bol som vedúcim Katedry Európskych štúdii na univerzite, predsedom Zahraničného výboru slovenského parlamentu. Mám už bohaté skúsenosti z môjho 5-ročného pôsobenia v EP a preto chcem všetky svoje znalosti využiť pri tvorbe Európskej únie, ktorá prinesie čo najväčší prospech našim občanom.

2. Podporujem rozumnú integráciu. Nemajú pravdu tí, ktorí tvrdia, že Slovensko stráca suverenitu. Opačne, práve v EÚ ju získavame naspäť. Nerozhoduje sa prvýkrát v histórii o nás, ale my Slováci spolurozhodujeme o osude celého kontinentu, ba máme mnohokrát možnosť aj zasiahnuť do svetového diania. Prvýkrát sedia Slováci rovnocenne s reprezentantmi veľkých krajín. To je veľké privilégium a výhoda. Mojou prvoradou povinnosťou v EP je zápasiť za bezpečnosť Slovenska a našich občanov. Nedopustiť aby sa hrozby terorizmu a vojny priblížili k nám. Ale nedopustiť ani občasné provokácie našich susedov, zneužívanie menšín. A napokon strážiť naše záujmy, aj ekonomické, ale aj sociálne výhody pre našich občanov – jednoducho, menej politiky uťahovania opaskov a viac rastu životnej úrovne.

3. Musíme sa definitívne rozhodnúť, či chceme v integrácii pokračovať: je potrebné dotiahnuť jednotný energetický trh, telekomunikačný trh – len to nám prinesie lacnejšiu energiu. Presadiť veľké investície do diaľnic, železníc a nových technológii – iba to nám umožní byť na špici svetového vývoja a udržať životnú úroveň. A napokon ochrana spotrebiteľa: nedopustiť žiadne škodlivé potraviny! Takýto program si vyžaduje rozumné spoločné riadenie našich európskych záležitostí.

4. Tu neexistuje žiadna dopredu daná hranica. To čo potrebujeme, je garancia našej bezpečnosti v EÚ, garancie našej územnej integrity (ktorá ako vidíme na príklade dnešnej Ukrajiny nie je samozrejmosťou), rozumná hospodárska politika, ktorá nebude viesť k uťahovaniu opaskov, ale k rastu životnej úrovne, k rastu platov a možnosti sa dobre zamestnať, či študovať. Slovensko sa musí podieľať na takejto politike EÚ a potom nestráca, ale získava suverenitu. A čo je hlavné, túto suverenitu stále viac získava samotný občan – jeho hlas znie v Európe oveľa hlasnejšie ako doteraz.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM