Jakub Forgács Správy

Múzeum SNP zverejní unikátny výskum. Tisíce záznamov o Slovákoch v zajateckých táboroch

V Ruskom štátnom vojenskom archíve nachádza niekoľko tisíc záznamov obyvateľov bývalého Československa, ktorí prešli systémom GUPVI. Podarilo sa ich získať na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum SNP zverejní unikátny výskum. Tisíce záznamov o Slovákoch v zajateckých táboroch
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Po ôsmich rokoch intenzívneho výskumu Múzeum SNP v Banskej Bystrici zavŕšilo projekt pod názvom Slováci v zajateckých táboroch NKVD v rokoch 1939 – 1956. Rovnako bol ukončený projekt občianskeho združenia Krásny Spiš „Lepšie neskoro ako nikdy“, ktorý prebiehal od roku 2015 súbežne s archívnym výskumom. Pri tejto príležitosti Múzeum SNP 26. apríla o 17:00 prestaví verejnosti dosiahnuté výsledky. Prezentácia sa uskutoční v priestoroch banskobystrického Vzdelávacieho centra Múzea SNP na Tulskej ulici. Informovala o tom Michaela Bučeková z Múzea SNP.

„V priebehu výskumu sa ukázalo, že sa v Ruskom štátnom vojenskom archíve nachádza niekoľko tisíc záznamov obyvateľov bývalého Československa, ktorí prešli systémom GUPVI (Hlavná správa vojenských zajatcov a internovaných). Systém fungoval nezávisle na u nás známom systéme GULAG. Po dlhoročnom úsilí a v spolupráci so združením Krásny Spiš, Ústavom pamäti národa a českým Ústavom pre štúdium totalitných režimov sa nám podarilo tieto záznamy získať a priviezť na Slovensko,“ uviedla Bučeková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM