Jakub Forgács Rôzne

Muž, ktorý bojoval za zdravie Bystričanov: Takúto odvahu ukázal pri výstavbe cementárne!

Svojimi názormi a postojmi predbehol dobu, keď v čase totality bojoval proti vybudovaniu cementárne v Banskej Bystrici. Krajský hygienik Vojtech Cmarko by v týchto dňoch oslávil krásne jubileum.

Ilustračný obrázok k článku Muž, ktorý bojoval za zdravie Bystričanov: Takúto odvahu ukázal pri výstavbe cementárne!
Zdroj: Dnes24.sk

„V utorok uplynie sto rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského verejného zdravotníctva Vojtecha Cmarku. Bol to slovenský lekár, jeden zo zakladateľov hygienickej služby na Slovensku, ktorý sa venoval v tom čase nie príliš známej a pertraktovanej problematike – znečisteniu životného prostredia,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ako pokračovala, z pozície krajského hygienika v Banskej Bystrici, kde pracoval od roku 1961 až do roku 1979, kedy odišiel do dôchodku, venoval svoju pozornosť predovšetkým ochrane a tvorbe životného prostredia. „Pociťoval vysokú zodpovednosť a bol si vedomý prírodných krás stredného Slovenska a súčasne možných dopadov rozvíjajúceho sa cestovného ruchu a prudkého procesu industrializácie,“ uviedla hovorkyňa.

„Mal odvahu aj na to, aby v tých časoch – vôbec nie naklonených ochrane životného prostredia a jeho dopadu na zdravie ľudí, nepodpísal za hygienu rozhodnutie o výstavbe Stredoslovenskej cementárne,“ spomenula Tolnayová, podľa ktorej ju napriek nesúhlasu hygieny vtedajší režim postavil a na dlhé desaťročia poznačila život Banskobystričanov.

„Vojtech Cmarko skúmal stav znečistenia životného prostredia aktuálnymi chemickými škodlivinami, ako fluór, arzén, antimón, pesticídy a ďalšie. Medzi prvými sa pokúsil v rozsiahlej štúdii prehodnotiť dopad znečisteného ovzdušia na zdravotný stav a chorobnosť detskej a dospelej populácie v okolí veľkej elektrárne,“ povedala Tolnayová a ako doplnila, výsledky publikoval v odbornej tlači. „Rovnako aj svojich spolupracovníkov viedol k aktívnej činnosti vo výskume a v Slovenskej hygienickej spoločnosti,“ dodala. Zomrel 19.5.1990.

Foto: Regionálny úrad verejného zdravotníctva

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM