Webnoviny - Rôzne

Murgaš zo Smeru útočí na spolustraníka Maňku, ten kontruje

Banskobystrický župan a zároveň nezávislý kandidát na tento post v nadchádzajúcich voľbách Milan Murgaš na dnešnej tlačovej besede opakovanie útočil na svojho protikandidáta a zároveň spolustraníka zo Smeru-SD Vladimíra Maňku, nominanta koalície Smer

Maňka podľa Murgaša zavádza, keď na svojich bilbordoch sľubuje, čo nemôže dať. Konkrétne, že prinesie do kraja peniaze zo štrukturálnych fondov. Pritom doteraz podľa Murgaša neurobil pre banskobystrický región nič, hoci je podpredsedom Smeru-SD pre regionálnu politiku. „On už zavádzal ľudí, keď kandidoval do Európskeho parlamentu. Kde tvrdil, že on je ten, kto má na starosti financie Európskej komisie. To je smiešne. On žiadne financie na starosti nemá. On je len tá šedivá myšička, jeden z množstva poslancov, ktorý bude čítať návrhy na schvaľovanie rozpočtu. On je spravodajca – dostane do ruky papier a bude to tam prednášať,“ povedal Murgaš, ktorý v júnových voľbách do Európskeho parlamentu Maňku podporoval. Európska únia podľa Murgaša funguje tak, že štyri veľké krajiny sa na niečom dohodnú a ostatní poslanci s tým môžu demokraticky súhlasiť alebo nesúhlasiť.

Maňka na Murgašove obvinenia reaguje so „smutným úsmevom“, tiež útočne. „Ako bývalý primátor (Zvolena, pozn. SITA) som priniesol viac peňazí do mesta, ako on ako župan do celého kraja,“ uviedol pre agentúru SITA Maňka s tým, že Murgaš ho nikdy nepožiadal o pomoc a nechcel spoluprácu. „Naopak, napriek sľubom, stopol takmer sto miliónov korún (3,319 milióna eur) do projektu v okrese Zvolen, ktorý bol pripravený na financovanie z európskych fondov a pomohol by celému regiónu. Poškodil tak lekárov, zdravotníckych pracovníkov a pacientov len preto, že mu poslanci za Smer-SD zo Zvolena neodhlasovali jeho kšefty,“ uviedol Maňka. Murgaš tento rok odmietol udeliť súhlas neziskovej organizácii, ktorá má v správe župnú nemocnicu vo Zvolene, na čerpanie prostriedkov z eurofondov na modernizačné projekty. Tlačil tak na správcov nemocnice, aby súhlasili so zmenami v zmluve o správe, respektíve aby súhlasili s jej neplatnosťou.

Maňka tiež pripomenul, že Murgaš, keď pol poslancom Národnej rady SR, do Banskobystrického kraja nič nepriniesol. Na rozdiel od iných županov nechodí do Bruselu, aby pomohol svojmu regiónu. „Úlohy poslancov Národnej rady SR a poslancov Európskeho parlamentu sú iné, ako to Murgaš vykresľuje a zakrýva to, čo mal robiť on,“ pokračoval Maňka. Dodal, že vo štvrtok Európsky parlament v prvom čítaní schválil rozpočet Európskej únie so všetkými návrhmi, ktoré predložil.

Hoci banskobystrická krajská predsedníčka Smeru-SD Jana Laššáková uviedla, že podľa stanov by mal byť Murgaš v prípade kandidatúry proti Maňkovi zo strany vylúčený, Murgaš dnes uviedol, že nič také v stanovách nie je. Potvrdil, že zatiaľ ho zo Smeru-SD nevylúčili. Podľa neho by v demokracii politickej strane nemalo prekážať, ak na tú istú funkciu kandidujú dvaja jej členovia. Takáto strana sa môže pýšiť, že má veľa osobností.

Okrem Maňku kritizoval Murgaš na dnešnej tlačovej besede aj Jozefa Mikuša (nominant koalície strán SDKÚ-DS, KDH, Konzervatívni demokrati Slovenska, Sloboda a solidarita a Občianska konzervatívna strana). Sú to podľa prieskumov, ktoré si dal Murgaš urobiť, spolu s ním preferenčne najsilnejší spomedzi deviatich kandidátov na banskobystrického župana.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM