Správy

Mrazivé spomienky na záplavy v Bystrici spred 40-tich rokov: Voda sa prelievala cez mosty!

Hrozivá a mimoriadna udalosť, na akú sa nedá zabudnúť. Útok veľkej vody v Banskej Bystrici z roku 1974 majú ešte mnohí doslova vrytý vo svojich pamätiach. Medzi takýchto pamätníkov, ktorí to všetko sledovali na vlastné oči, patrí aj dnes už 76-ročná Slávka.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé spomienky na záplavy v Bystrici spred 40-tich rokov: Voda sa prelievala cez mosty!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Jeden z najťažších a najnepríjemnejších momentov v novodobej histórii mesta pod Urpínom. Banskú Bystricu pred 40-timi rokmi zaliala mohutná povodňová vlna. Podľa vtedy platných hydrologických pomerov išlo o 1000-ročnú vodu. Pamätníkom ešte aj dnes behá mráz po chrbte, keď si spomenú na túto katastrofu. Na vlastné oči videli totiž momenty, na aké sa len tak nezabúda.

Vyvrcholenie katastrofy

Katastrofa ako pripomenul denník Nový Čas v Banskej Bystrici vyvrcholila dňa 22. októbra 1974, keď výška hladiny Hrona dosiahla 494 centimetrov pri prietoku 560 metrov kubických za sekundu, čo podľa vtedy platných hydrologických pomerov predstavovalo 1000-ročnú vodu.

A čo sa v meste vlastne konkrétne dialo? Tisícročná voda zaplavila domy na Štefánikovom nábreží, zatopená bola aj bývalá autobusová stanica, areál závodu Smrečina a mestská časť Uhlisko. Na tieto chvíle si dodnes živo spomína aj jedna z očitých svedkýň, ktorá záplavy takpovediac zažívala na vlastnej koži.

„Samozrejme, že si na to pamätám. Ešte doteraz nám behá mráz po chrbte,“ spomína na prírodnú katastrofu pre Nový Čas Slávka (76) z Banskej Bystrice. Živel bol podľa jej slov neúprosný.

Veľký strach

„Vtedy sme bývali ešte na Národnej ulici a všetko sme videli z obývačky. Náš malý syn sa veľmi bál, že nás voda zaplaví. Tá bola všade. Okolo domov, prelievala sa cez mosty a jeden z dreva aj zničila. Bola to katastrofa,“ dodala a opísala Banskobystričanka to, čo jej do dnešných dní o ťažkých dňoch utkvelo v pamäti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM