Tlačové správy

Moderné autobusy v MHD pomáhajú najmä deťom a starším občanom

Doprava je pre Bystričanov jednou z prvých aktivít, ktoré nás čakajú každé ráno, keď opúšťame svoje domovy. Viacerí z nás na to aktívne využívajú služby mestskej hromadnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Moderné autobusy v MHD pomáhajú najmä deťom a starším občanom
Zdroj: Dnes24.sk

Ciele našich ciest v rámci mesta sú väčšinou do zamestnania, zdravotníckych zariadení, škôl, prípadne do rôznych iných kultúrnych, športových, a aj nákupných centier.Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, ktorý poskytuje služby MHD, však musí pamätať na každého svojho cestujúceho a vážiť si ho ako svojho stáleho zákazníka. Samotné potreby cestujúcich sú veľmi rozdielne. A to nehovoríme len o cene cestovných lístkov.

„V súčasnosti vychádzame v ústrety cestujúcej verejnosti novou tarifnou politikou, ktorá sa má zjednocovať s cenníkmi iných druhov dopravy, a hlavne zjednodušiť spôsob preukazovania nároku na zľavu na cestovnom. Ďalej je to zvýhodnenie pri prestupoch na inú linku,“ hovorí člen predstavenstva DPMBB a.s. Marek Modranský.

Aktuálne cestovné poriadky a trasy liniek nie sú vytvorené tak, aby sme sa z ktorejkoľvek zastávky dostali do iného vybraného cieľa bez prestupu. V prípade, že je potrebné prestupovať, je táto možnosť zvýhodnená. Cestujúci pri platbe čipovou dopravnou kartou si už nemusí znovu kupovať nový lístok v pôvodnej hodnote, ako pri prvej jazde, ale platobný terminál mu odčíta z kreditu len symbolických 10 centov.

„Druhou oblasťou je poskytovanie dostatočného komfortu pri cestovaní a rozvoj ekologizácie dopravy. „Sme veľmi radi, že sa nám v posledných piatich rokoch podarilo vybaviť spoločne pre MHD nákup až 29 úplne nových autobusov s ekologickým pohonom na zemný plyn a až 19 nových trolejbusov. Príspevok z fondov EU bol až v 95% výške, čím mestu a cestujúcim sme ušetrili viac ako 17 miliónov eur,“ dodávaďalší člen predstavenstva Jakub Gajdošík.

Všetky tieto vozidlá sú nízkopodlažné, t.j. pri nastupovaní už nie sú prekážkou žiadne schody a podobné prekážky. Týmto spôsobom vychádzame v ústrety najmä deťom, mamičkám s kočíkmi a starším spoluobčanom s obmedzenou pohyblivosťou. Už len s úsmevom na tvári môžeme spomínať na nekonečné schody „do neba“, ktoré sa nám objavili pred očami po otvorení dverí na starom Ikaruse.

„Pre niektorých cestujúcich to bola priam malá turistika nastúpiť alebo vystúpiť z takéhoto autobusu. Minulosť však bola pre nás ponaučením, že trendy aj vo výrobe nových autobusov reflektujú na skutočné potreby našich cestujúcich. Bezpečnosť cestujúcich je pre nás prvoradá,“ dodáva Modranský.

Cieľom DPMBB a.s. je pokračovať v obnove a skvalitňovaní služieb MHD Banská Bystrica. S modernými, ekologickými a úspornými vozidlami sa postupne dajú vytváraťpre cestujúcich také podmienky a komfort cestovania, aby bol každý spokojný.Využívaním verejnej dopravy si zároveň chránime spoločné životné prostredie, pozitívne ovplyvňujeme hustotu premávky a tým aj jej bezpečnosť v uliciach nášho mesta.

(dem), foto: ilustračné

(PR) – Za obsah i fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Moderné autobusy v MHD pomáhajú najmä deťom a starším občanom
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM