Monika Obrtalová Rôzne

Mladý chemik sa nestratil ani v zámorí

Brezniansky gymnazista Peter Horváth sa nestratil ani medzi najlepšími mladými vedcami z celého sveta. Na súťaži Intel ISEF 2012 v Pittsburgu vybojoval mladý chemik skvelé tretie miesto, medzi takmer 1600 študentmi zo 68 krajín. Tí súťažili v sedem

Za projektom Petra Horvátha sú tri roky výskumu a výsledkom je vynájdenie lacnejšej a citlivejšej metódy na určovanie koncentrácie toxického kovu kadmium napríklad v odpadových vedách, ktorá zaujala odborníkov z celého sveta. Do súťaže bol nominovaný po úspechu v súťaži Scienta pro Futuro, ktorú organizuje OZ Mladí vedci Slovenska.

Ako nás informovala zástupkyňa riaditeľa breznianskeho gymnázia Janka Ponická, aj naša slovenská akademická obec niekoľkokrát ocenila Petrove kvalitné vedomosti v oblasti chémie. ,,Svoje vedecké výskumy realizoval na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave a v Banskej Bystrici. Veľmi si ceníme, že Peter Horváth svoje skúsenosti poskytuje aj mladším spolužiakom z Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Bezprostredne po prílete z Ameriky ho čakajú ústne maturitné skúšky a jeho voliteľnými predmetmi sú chémia a fyzika. Na maturitných skúškach a v ďalších výskumoch mu želáme veľa úspechov!”, dodala Janka Ponická. Petra Horvátha určite teší aj to, že študenti, ktorí sa na tejto súťaži umiestnia do štvrtého miesta, môžu počítať s bezplatným štipendiom na najlepších amerických univerzitách.

Náš kraj v súťaži reprezentovali aj banskobystrickí študenti Ján Maťaš z Gymnázia J.G.Tajovského a Andrej Chudý zo Strednej priemyselnej školy J. Murgaša. V USA predstavili robotického záchranára, ktorý je schopný orientovať sa v modeli budovy zasiahnutej živelnou katastrofou, vyhýbať sa prekážkam a slepým uličkám. Jeho hlavnou úlohou je vyhľadávanie obetí vďaka tepelným senzorom. Napriek tomu, že sa banskobystrickým študentom nepodarilo dostať sa s ich projektom na stupeň víťazov, už len vybojovanie si účasti na najväčšej súťaži vedy a techniky je veľkým úspechom. Súťažné projekty hodnotilamedzi­národná porota, v ktorej mali mať zastúpenie aj niekoľkí nositelia Nobelovej ceny.

Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM