Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Mladý Bystričan má vskutku netradičné hobby: Lukáš doma vyšíva kroje!

Od mladosti venuje nevšednej záľube. Väčšinou by sme niečo podobné očakávali u našich starých mám, ale aj Lukáš Baudyš rád vyšíva. A nejde len o nejaké obyčajné vyšívanie...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mladý Bystričan má vskutku netradičné hobby: Lukáš doma vyšíva kroje!
19
Galéria

"Moji prastarí radičia pochádzali z Radvane a z Poník, kde som sa s týmito ľudovými zvykmi zoznámil. Vždy som túžil mať vlastný kroj, čo je však veľmi finančne náročné,” povedal Lukáš. Aj preto sa už v siedmych rokoch začal viac zaujímať o vyšívanie, paličkovanie, háčkovanie, šitie a štrikovanie, ktorému ho priučila jeho stará mama.

Kroje, dečky, aj oblečenie pre bábiky

Neskôr sa učil aj pri pani Šípkovej, s ktorou sa zoznámil na jarmoku vo Zvolene. "Nikdy som nenavštevoval žiadne špeciálne kurzy. Všetko som sa učil od mojich známych a blízkych. Najviac vyšívam krivou ihlou, s čím som sa stretol na Ponikách, ale ovládam aj krížikovú výšivku a hladkovanie” priznal sa.

Za svoj život už stihol vyšiť niekoľko krojov, mužských i ženských. Išlo najmä o kroje z Podpoľania, Hriňovej a Detvy, ktoré považuje za najkrajšie. Práca na jednom kroji trvá rôzne, v závislosti od zložitosti ušitia a výzdoby. Keďže celý kroj Lukáš aj sám šije, častokrát na ňom pracuje aj vyše mesiaca.

"Okrem normálnych krojov som robil aj ich zmenšeniny na bábiky podľa autentických krojov. Bolo to dosť náročné, zmenšiť ich tak, aby motívy zostali nezmenené, ale len zmenšené,” povedal. Vyšíva aj vianočné dečky a rôzne obrúsky, väčšinou s podpolianskymi vzormi.

Nikdy by svoj kroj nepredal

Svoje výtvory zatiaľ prezentoval iba na školských výstavách, ale ako sám priznáva, kroj by nikdy nepredal. "To, čo robím, beriem ako záľubu a neplánujem sa tým živiť. Ľudia totiž v súčasnosti nevedia oceniť ručnú prácu,” vysvetlil Lukáš.

Keď sa venuje vyšívaniu, rád si vypočuje aj dobru hudbu, samozrejme, väčšinou folklórnu. "Obľubujem hlavne Jána Ambróza s ľudovou hudbou Borievka a Anku Šatanovú z Korytárok alebo SĽUK, no nepohrdnem ani modernou hudbou,” dodal na záver.

Okrem vyšívania je jeho veľkou záľubou pečenie, s ktorým už počas štúdia na strednej škole absolvoval množstvo súťaží a získal viacero ocenení a certifikátov. V súčasnosti v tejto oblasti aj pracuje.

Foto: Lukáš Baudyš

Bystričan Lukáš Baudyš (21): Chalan, ktorý šije kroje
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM