Jakub Forgács Iné športy

Mladé skokanky, čo patria k svetovej elite: Prečítajte si dvojrozhovor s dvojičkami Velďákovými

Velďačky, ako prezývajú Danku (32) a Janku (32) Velďákové ich blízki, úspešne reprezentujú Slovensko v trojskoku a skoku do diaľky. Tieto dvojičky, pochádzajúce z Pače, malej dedinky pri Rožňave súťažia za VŠC DUKLA Banská Bystrica, kde majú “prechodné bydlisko“. Viac sa dočítate v dvojrozhovore...

Ilustračný obrázok k článku Mladé skokanky, čo patria k svetovej elite: Prečítajte si dvojrozhovor s dvojičkami Velďákovými
Zdroj: Dnes24.sk

Mladé skokanky patria k elite nielen na Slovensku, ale aj vo svete, odkiaľ nosia množstvo ocenení. Absolvovali už dve olympiády, niekoľko Majstrovstiev sveta a Majstrovstiev Európy, na ktorých si vyskákali výborné umiestnenia. Danka naposledy vyhrala na Majstrovstvách Českej Republiky družstiev diaľku aj trojskok a Janka skončila na rovnakom podujatí druhá.

Ako sa baby k takýmto zaujímavým disciplínam vôbec dostali? „Trojskok je krásna disciplína. Dostala som sa k nej ako 16-ročná, keď sme raz na tréningu v gymnastickej hale skúšali rôzne odrazy a tréner si všimol, že bez špeciálneho tréningu mi idú aj opakované odrazy rôzneho smeru. Mne sa to zapáčilo a začali sme sa trojskoku venovať,“ povedala Danka. Janka začínala s behmi, konkrétne 400 metrov. Až neskôr sa dala na skoky, keď sestra začala chodiť po veľkých podujatiach a ona ostávala doma. To sa mi nepáčilo a každý nám vravel, že ako dvojičkám sa aj mne bude dariť v skokoch. A som rada, že sa to potvrdilo, spomína Janka.

Postupne vyhrala atletika – kráľovná športu

Nie vždy však chceli robiť práve tieto disciplíny. Odmalička boli dennodenne v pohybe a ich rodičia im hľadali vhodný šport alebo aktivitu. „Chodili sme na gymnastiku, basketbal, dokonca sme vyskúšali aj dramatický krúžok, ale ostali sme pri atletike. Mamka nám dala na výber a my sme si vybrali jednoznačne atletiku,“ vysvetlila Danka. Skúšali všeličo. Dlho sme nevedeli obsedieť. V škole sme skúšali atletiku, gymnastiku, basketbal, v zime sme v našej dedinke s deckami hrali aj hokej. Nám bolo jedno čo, ale postupne vyhrala atletika – kráľovná športu, pokračovala Janka.

Dievčatá vysvetlili, že ich športová príprava je veľmi ťažká. „Skokan si musí prejsť rôznymi behmi rôznej vzdialenosti, musí nadvíhať tony kotúčov, naskákať kilometre odrazov. Najhorší je začiatok prípravy, keď sa po niekoľkotýždennom voľne treba opäť rozhýbať,“ uviedli. Svalovky každý deň sú teda tiež samozrejmosťou. „Potom, keď sú už na rade preteky, je to o niečo voľnejšie, ale o to kvalitnejšie. Tam už prichádza na rad špeciálna technika s rozbehmi,“ dodali mladé športovkyne, ktorým už skončilo vyše mesačné tréningové voľno a vyrazili na prvé sústredenie vo Vysokých Tatrách, ktoré im trvá do konca októbra. Potom do Tatier zavítajú ešte raz od 4. do 10. novembra.

Bez nejakých boľačiek to asi ani nejde

Samozrejme, v takýchto športoch sa človek nevyhne ani zraneniam. „Bez nejakých boľačiek to asi ani nejde, ale chvalabohu, nič vážne neprišlo a verím, že ani nepríde. Dosť veľký pozor si dávame na regeneráciu a využívame služby kompletnej regenerácie,“ spomenula Danka a Janka ju doplnila, že malé boliestky sú, keď všetko robíte naplno, lebo pri týchto disciplínach sa môže pritrafiť hocičo. Stačí sa zle odraziť, zle doskočiť a problém môže nastať.

A ktorý svoj športový úspech považujú dvojičky za najviac vydretý? „Každý úspech, ktorý doteraz prišiel, si veľmi vážim. Vždy je to také zadosťučinenie za to, čím všetkým sme si v príprave museli prejsť,“ povedala Janka, ktorá si váži každú medailu, ktorú dostala. Podľa Janky má každý pretek niečo do seba. „Každý rok treba splniť niektorý z limitov, je to boj, ale vždy je najťažší postup do finále z kvalifikácie. Vážim si každé moje vystúpenie na MS, ME, OH,“ dodala.

Máme radi relax, ničnerobenie

Pri skoku do diaľky a trojskoku je podľa Danky najdôležitejšia jednoznačne celá technika, ktorú treba zvládnuť v určitej rýchlosti a bez chýb. Nie vždy to ide. A potom je veľmi dôležité trafiť dosku. Janka s ňou iba súhlasí. „Trafiť sa na dosku. Niekedy to jednoducho ide, inokedy sa snažíte a nie a nie trafiť,“ povedala. Napriek tomu, že sestry súťažia v rozdielnych disciplínach, už sa stretli aj ako súperky. „Niekedy som skákavala do diaľky aj ja a zopárkrát sme sa stretli aj v jednom sektore. Sú to iné pocity, ako keď sa na ňu len pozerám z tribúny,“ spomína Danka a Janka ju dopĺňa, že sa stretli, ale ešte za čias, keď chodili štartovať na českú extraligu. Bolo dobré byť v sektore spolu so sestrou.

A ako najradšej trávia svoj voľný čas, keď sa nemusia venovať tréningom? „Najradšej len tak pozerám TV alebo chatujem na internete. A bez priateľov, s ktorými vysedávame na kávičke, by to nebolo ono. To je pre mňa najlepší relax,“ povedala na záver Danka. „Máme radi relax, ničnerobenie. Radi sa stretneme s rodinkou a kamarátmi pri kávičke,“ dodala Janka.

Viac informácií o sestrách Velďákových sa dočítate na ich stránke http://veldakova.sk/.

Foto: veldakova.sk

Dvojrozhovor s dvojičkami Velďákovými: Dlho sme nevedeli obsedieť a tak sme si v
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM