Jakub Forgács Rôzne

Mladá tatérka (23) z Bystrice: Je rozdiel potetovať si ruku lebkami v tridsiatke než v pätnástke

Tetovania sú aj v našom meste v kurze. Zisťovali sme preto v tetovacom štúdiu viaceré zaujímavosti. Vyspovedali sme mladú tatérku spod Urpína, ktorá si hovorí Ewel (23).

Ilustračný obrázok k článku Mladá tatérka (23) z Bystrice: Je rozdiel potetovať si ruku lebkami v tridsiatke než v pätnástke
Zdroj: Dnes24.sk

Evelína „Ewel“ Domiková (23) žije v Banskej Bystrici už piaty rok, kde pracuje v tetovacom štúdiu. My sme sa s ňou porozprávali nielen o tom, čo si Banskobystričania dávajú najčastejšie vytetovať.

Ako si sa dostali k tetovaniu a koľko rokov sa mu už venuješ?

Plynule je asi ten najvýstižnejší skrátený popis. :) Dlhodobo sa pohybujem medzi ľuďmi, ktorí s body artom pracujú. Spolupracovala som s nimi ešte počas štúdia na strednej škole, trávila čas v tetovacích štúdiách, atď. Tetovaniu sa aktívne venujem tretí rok.

Je momentálne nejaký trend, opakujúce sa požiadavky na obrázok, či miesto tetovania/piercu?

Určite áno. Medzi najčastejšie motívy patria kvety – konkrétne ruže, pierka, mená detí, srdiečka. No mám to šťastie, že pri tvorbe návrhov mám takmer vždy voľnú ruku. Zákazníci poznajú môj rukopis – štýl tetovania a kresby, prichádzajú skôr s akousi „kostrou“, ktorú následne spracujeme do tetovateľnej podoby. Taktiež im zaručujem zachovanú originalitu – pre nich vytvorený motív tetujem len raz.

Myslím si, že vo väčšine prípadov môže za neoriginálne / opakujúce sa tetovanie neochota tatérov komunikovať, počúvať a tvoriť. Často vidím pásovú výrobu a odignorovanie faktu, že pracujeme s ľudským telom, a že tetovanie je navždy. Že človek, ktorý odíde, si nekúpil vec, ale kúpil si dielo, ktoré pre neho niečo znamená, má ho skrášliť a bude sa naň pozerať každý deň.

Zažili ste už počas svojej práce aj kuriózne požiadavky zákazníkov?

Ani nie, zábavné historky vznikajú skôr pri konzultácii cover tetovaní. :)

Kedysi platil vek 18 rokov pri piercoch a tetovaniach. Ako je to dnes?

Dnes je to podobne. S vekovým obmedzením pri tetovaniach súhlasím, zvýšila by som ju dokonca na 21. Samozrejme, s písomným súhlasom rodiča tetovanie vykonávam. Snažím sa však o dlhší rozhovor s daným človekom počas prvej konzultácie. V prípade, že mi prípadá motív nepremyslený, radikálny, zle umiestnený, tak nemám problém s „uzemnením“ zákazníka. Je rozdiel potetovať si ruku lebkami v 30-ke a v 15-ke. :)

A čo piercing?

S piercingom je to naopak – je to vratný zákrok, po vybratí šperku sa pokožka opäť ucelí. Pracuje sa so zdraviu nezávadným materiálom. Zákrok vykonáva profesionál, hojenie je otázkou niekoľkých dní alebo týždňov (závisí od miesta prepichu). Obmedzenie mi príde trochu zbytočné, vzhľadom na absurdný a doteraz nepochopený zvyk prepichovania uší u malých detí. Rovnako mám odsledované to, že pokiaľ to nepôjde legálne, tak to pôjde podomácky. A tak, v tieni detských izieb, vznikajú zahnisané pupky, jazvy a čierne jazyky. :) Zhrňme to nasledovne – postačil by občiansky preukaz.

Spomeniete si na najmladšieho či najstaršieho zákazníka, ktorého ste tetovali?

Nebol to žiaden extrém. Najmladšia zákazníčka mala asi sedemnásť a samozrejme, písomný súhlas rodiča. Na najstaršieho si nespomínam – všetci vyzerali mlado. :)

Stalo sa ti už, že nejaký zákazník chcel svoje tetovanie prerobiť či prekryť?

Áno, tento rok je na cover tetovania asi najsilnejší. Ľudia sú nespokojní so starými prácami, chcú ich „refreshnúť“ alebo kompletne prerobiť. Potvrdila to aj kamarátka, dlhoročná majiteľka tetovacieho štúdia. Tetovanie je trendy, predsudky sa strácajú, úroveň spracovania sa zvýšila a neustále zvyšuje.

Pri tetovaní ti asi nesmie chýbať trpezlivosť. Nemajú však s tým (čakaním na dokončenie) a bolesťou problém zákazníci?

Majú. Znášať dlhšiu dobu bolesť malej až strednej intenzity je nielen otravné, ale aj vyčerpávajúce. Zastávam sa preto názoru, že ideálne je stredné motívy spracovať v priebehu dvoch sedení – na prvom sa tetovanie nalinkuje, na druhom tieňuje.

Zdobia nejaké tetovania aj tvoje telo?

Neviem či práve zdobia, ale áno, som potetovaná aj ja. Oblečená nenápadne, v plavkách nápadnejšie. :)

Čítajte tiež:

Mladá tatérka (25) z Bystrice: Telo jej zdobí 18 tetovaní, o kuriózne požiadavky nemá núdzu

Bystrická odborníčka na nechtový dizajn radí: Dámy, dodržte tieto body a určite sa potešíte

5 rád od ostrieľaného kaderníka z Bystrice: V čom spočíva tajomstvo pekného účesu?

5 rád od vizážistky z Bystrice: V čom spočíva tajomstvo dokonalej pleti?

Foto: archív Ewel

Výtvory tatérky, ktorá pokreslila telá mnohých Bystričanov v OBRAZOCH
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM