Monika Obrtalová Rôzne

Ministerstvo chce lepšie využiť pôdu našej krajiny

Na tlačovej konferencii, ktorá sa dnes konala v Banskej Bystrici, hovorili čelní predstavitelia ministerstva pôdohospodárstva najmä o širšom využívaní pôdy našej krajiny. Potenciál slovenského pôdohospodárstva však s najväčšou pravdepodobnosťou využ

Usporiadanie pozemkového vlastníctva, väčšia istota poľnohospodárov ako pred 4 rokmi či lepšie využitie pôdohospodárskych možností Slovenska. Aj to boli témy, ktoré sa dnes na tlačovej konferencii rozoberali. „Pôdna politika našej krajiny je oproti ostatným štátom Európskej únie desať rokov stará. Treba klásť väčší dôraz na produkčnú stránku pôdy. V tomto smere je teda potrebné pripraviť novú stratégiu, ktorá by Slovensku zabezpečila plné pôdohospodárske využitie,“ hovorí o vízii do budúcna Peter Baco, hlavný štátny radca Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky.

Ministerstvo v súčasnosti pracuje na projektoch, ktoré by boli efektívnejšie ako tie za predchádzajúcej vlády. „Ešte pred štyrmi rokmi štát pomáhal poľnohospodárom finančne, no bez toho, aby sledoval ako tieto peňažné prostriedky využijú. Dnes od nich chceme dostať aj akúsi spätnú väzbu, kam konkrétne tieto peniaze poputujú,“ povedal o situácii v minulých rokoch minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan a spomenul aj plány do budúcna: „Slovensko je pomerne hornatá krajina a tomu zodpovedá aj jej pôda. Preto je potrebné prijať určité opatrenia na daný typ pôdy podľa toho, čo na nej chcú farmári pestovať. Tentoraz budeme sledovať čo z tejto pôdy vzíde a nenecháme to bez dozoru ako v minulosti.“ Tieto vízie sa však podľa slov ministra premenia na skutočnosť pravdepodobne až počas pôsobenia novej vlády.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM